- Riktig å vise krigsfanger på tv

Verken TV 2 eller NRK angrer på at de viste bilder av krigsfanger på nyhetene i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var ikke galt, men riktig, sier nyhetsredaktør Kjell Øvre Helland i TV 2.

Han forteller at TV 2 fikk videoen et par timer før nyhetssendingen kl 21 søndag kveld.

- Vi hadde derfor relativt god tid på oss til å vurdere videoen, og vurderte den også i forhold til Genevekonvensjon som forbyr å vise krigsfanger i ydmykende situasjoner, sier Helland.

Han sier det kan hende det kan diskuteres om TV-innslaget var i strid med Genevekonvensjonen ordlyd.

- Vår vurdering var at de amerikanske krigsfangene var et nytt og vesentlig utviklingstrekk ved krigen. Det kunne bli en svært viktig sak for opinionen. Dette momentet veide tyngst for oss da vi valgte å sende innslaget, sier Helland.

Fra gang til gang

Helland legger til at TV 2 ikke valgte å vise de mest mest dramatiske bildene av krigsfangene, og at redaksjonen vanskelig kan innta en prinsipiell holdning til hvordan bilder av eventuelle framtidige krigsfanger skal takles. Hver sak må vurderes for seg, sier han.

Helland sier det ikke gjør spesielt inntrykk på ham og TV 2 at de store britiske og amerikanske TV-selskapene BBC og CNN valgte å ikke vise videoen av de amerikanske krigsfangene søndag, men nøyde seg med å vise enkeltbilder.

- Ikke ydmykende

- De amerikanske krigsfangene ble ikke vist fram i en spesielt ydmykende situasjon, sier nyhetsdirektør Anne Aasheim i NRK til NTB.

Hun avviser at NRK brøt Genevekonvensjonen da mediebedriften søndag valgte å vise utdrag av videoen. Videoen er produsert av irakisk TV, og ble først publisert på TV-kanalen Al-jazeera. Den viste flere krigsfanger i nærbilder

- NRK har også vist bilder av irakiske krigsfanger, sier Aasheim. Hun viser til at NRK i påfølgende sendinger søndag valgte å sladde ansiktene til de amerikanske krigsfangene.

- Var sladdingen uttrykk for at saken etter hvert ble vurdert prinsipielt annerledes av NRK?

- Nei, mer et uttrykk for at det er grenser hvor mange ganger vi vil vise de samme bildene, sier Aasheim.

- I strid

Generalsekretær Jan Egeland i Norges Røde Kors ber alle utvise tilbakeholdenhet med å vise bilder av krigsfanger.

- Vi vil fraråde bruk av slike bilder generelt. Det er i strid med Genevekonvensjonen å vise fram fanger for å tilfredsstille den offentlige nysgjerrighet, sier Egeland.

Han sier amerikanerne kan ha mye rett i at framvisningen av de amerikanske krigsfangene søndag var i strid med konvensjonen. Det samme gjelder nærbildene som er vist av irakiske krigsfanger på kne mens de overgav seg til amerikanske styrker, ifølge Egeland.

- Det er ikke gitt at de irakiske krigsfangene opplevde situasjonen som mindre ydmykede enn de amerikanske krigsfangene, sier han.

Den Internasjonale Røde Kors Komiteen (ICRC) uttalte mandag at alle parter i irak-krigen er forpliktet etter internasjonal lov til ikke å tillate kringkasting av bilder av krigsfanger.

- Bilder som er vist av TV-selskaper og aviser av amerikanske så vel som irakiske krigsfanger i Irak, er i strid med Genèvekonvensjonene, sier ICRC-talsmann Tamara al- Rifai i Kuwait til Reuters. Han viser til at alle parter involvert i krigen har undertegnet konvensjonen.

- Viktig å avdekke

Assisterende direktør Gunnar M. Karlsen i Helsingforskomiteen sier han ikke har sett de aktuelle innslagene i NRK og TV 2. Han kan derfor ikke å kommentere de konkrete sakene, men sier det er flere hensyn som må veies:

- Dersom krigsfanger behandles på en måte som tyder på brudd på Genevekonvensjonen, kan mediene ha en viktig rolle i å avdekke slike brudd. På den annen side må mediene trå varsomt for ikke å videreformidle propaganda fra partene, sier Karlsen.

Han sier mediene også må trå varsomt i slike situasjoner dersom bildene viser ekstreme menneskelige lidelser.

- Hensynet til krigsfangenes pårørende må også hele veien være med i betraktningen, sier Gunnar M. Karlsen.

(NTB)