Pendlerbolig-saken

- Riktig at hun fratrer

Torsdag ettermiddag ble det kjent at Eva Kristin Hansen trekker seg fra sin rolle som stortingspresident.

RIKTIG: Jeg vet at denne saken er vond for henne, og at hun er lei seg. Men jeg mener det riktig at hun nå fratrer, sier Jonas Gahr Støre. Foto: Hans Arne Vedlog
RIKTIG: Jeg vet at denne saken er vond for henne, og at hun er lei seg. Men jeg mener det riktig at hun nå fratrer, sier Jonas Gahr Støre. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag ettermiddag ble det kjent at Eva Kristin Hansen trekker seg fra sin rolle som stortingspresident, i lys av politiets etterforskning av pendlersakene.

Politiet etterforsker seks saker, hvorav en av dem antas å være nylig avgått stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap).

Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

- Likhet for loven

- En klok beslutning. Her var det ingen vei utenom. Det er viktig at folk flest ser at det er likhet for loven, sier Frp-leder Sylvi Listhaug rett etter at Eva Kristin Hansen trakk seg som stortingspresident.

LIKHET FOR LOVEN: Frp-lederen Sylvi Listhaug oppfordret allerede i går Hansen om å vurdere sin stilling etter avsløringene rundt pendlerbolig. Foto: Torstein Bøe / NTB
LIKHET FOR LOVEN: Frp-lederen Sylvi Listhaug oppfordret allerede i går Hansen om å vurdere sin stilling etter avsløringene rundt pendlerbolig. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Frp-lederen oppfordret allerede i går Hansen om å vurdere sin stilling etter avsløringene om at hun har fått dekket pendlerleilighet i strid med reglene.

- Nå handler det om å gjenreise tilliten til hele det politiske systemet. Da må vi ha en stortingspresident som har den nødvendige tilliten både på Stortinget og blant folk flest, sier Listhaug til Dagbladet.

Til TV 2 sier Ap-leder Jonas Gahr Støre at han har vært i kontakt med Hansen vedrørende avgjørelsen om å trekke seg som stortingspresident.

- Jeg har i kveld fått beskjed av Eva at hun ønsker å trekke seg fra vervet som stortingspresident. Jeg vet at denne saken er vond for henne, og at hun er lei seg. Men jeg mener det riktig at hun nå fratrer som stortingspresident, sier han til kanalen.

- En skikkelig opprydding

- Det er viktig at toppolitikere stilles til ansvar, og at misbruk av privilegier får konsekvenser, sier Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt, i en uttalelse til Dagbladet.

OPPRYDDING: - Nå må Stortinget få fart på en skikkelig opprydning, sier Marie Sneve Martinussen (Rødt). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OPPRYDDING: - Nå må Stortinget få fart på en skikkelig opprydning, sier Marie Sneve Martinussen (Rødt). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Nå må Stortinget få fart på en skikkelig opprydning. Vi må tydeliggjøre regelverket og stramme opp representantordningene, slik at det ikke blir mulig å eie eller disponere ulike boliger i Osloområdet privat, samtidig som du får en pendlerbolig finansiert av fellesskapet. Det kan ikke være rom for flere tvilstilfeller, sier Martinussen.

Parlamentarisk leder Rigmor Aasrud (Ap) sier til NRK at hun støtter Eva Kristin Hansen i hennes beslutning om å gå av som stortingspresident.

- Som Eva sier selv, det er ikke mulig å fortsette i dette vervet under etterforskning. Det støtter vi henne i, sier Aaserud til NRK.

- Jeg er opptatt av at det blir gjort en ordentlig gjennomgang av regelverket. Det er satt ned mye arbeid på Stortinget. Det er helt nødvendig med et regelverk for ikke å havne i slike situasjoner i framtida.

Høyres visepresident trer inn

Svein Harberg (H) trer inn som leder av presidentskapet til en ny stortingspresident er valgt. Naturlig at pendlersakene blir politietterforsket, sier han.

- Stortingspresidenten er president til ny president er valgt. Men hun trekker seg, og presidentskapet arbeider videre. Jeg trer inn som leder når stortingspresidenten ikke er til stede, så jeg skal ta det ansvaret og tre inn inntil vi får valgt ny president og har et komplett presidentskap, sier Harberg til NTB.

DELER: Eva Kristin Hansen forteller om detaljer fra privatlivet sitt og forteller om da hun var syk. Video: Dagbladet TV Vis mer

Etterforskes ikke

Venstre-topp Sveinung Rotevatn, som selv havnet i søkelyset for en omstridt pendlerbolig, er ikke blant sakene som politiet nå etterforsker.

Det bekrefter Rotevatn selv på SMS til Dagbladet torsdag kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer