- Riktig at monarkiets stilling diskuteres

Debatten om kronprins Haakons folkelige livsstil engasjerer kong Harald og dronning Sonja. - Kongeparet ser intet negativt i at Dagbladet rettet fokus på dette, forsikrer hoffsjef Lars Petter Forberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tvert imot, fortsetter Forberg, mener kongeparet det er positivt og riktig at kongehusets framtidige stilling i samfunnet diskuteres. De følger debatten fra dag til dag, som de fleste andre. At kongehuset skaper sånt engasjement, vitner om interesse, noe vi setter pris på, sier han.

Økt risiko

Dagbladet dro i gang debatten om kongehuset lørdag, da Haakons foreleser i statsvitenskap, professor Trond Nordby, sa at kronprinsens folkelige livsstil kom til å volde ham problemer. Haakons kjæreste, Mette-Marit Tjessem Høiby (26), er alenemor. Kronprinsen har gått på homsebarer og engasjert seg i rasismedebatten.

Intet rystende i det, i og for seg. Men når kongehuset stiger ned til folket, og har meninger som grenser til politikk, aktualiseres de dårlige sidene ved monarkiet, mener Nordby.

- Når medlemmer av kongefamilien ikke lenger står hevet over grupper og verdier i samfunnet, øker risikoen for at det blir konflikter rundt det kongen foretar seg, sier Nordby, som i en forelesning der kronprinsen var til stede antydet at han kunne blitt en glimrende presidentkandidat.

Dagbladet inviterte leserne til å si sin mening om kronprinsens livsstil - og ble nedringt. De unge støttet Haakon, og mener at selv en framtidig konge må få gifte seg med hvem han vil og ha sine meningers mot. De fleste eldre talte for at Haakon må heve seg over allmuen, og gifte seg kongelig.

Opptar kongeparet

I går gikk debatten videre, som hovedoppslag i NRK radios Dagsnytt 18, NRKs Redaksjon 21 og i TV2s debattprogram, Sentrum, med Per Ståle Lønning.

Sistnevnte spurte sine mange seere om kronprins Haakon har en livsstil som bryter ned respekten for kongehuset. 44 prosent av dem som ringte inn, svarte ja, 56 prosent sa nei.

Kong Harald og dronning Sonja stemte nok ikke. Men sannsynligvis fikk de med seg ett eller flere av de nevnte programmene, i likhet med over en million andre nordmenn. For etter oppslagene i Dagbladet er debatten om sønnens folkelighet et tema som opptar kongeparet.

- Og den bekymrer dem ikke?

- Overhodet ikke. Også kongeparet opplever det som positivt og riktig med debatter om kongehusets plass i et framtidig Norge. Kongehuset har intet imot at dette diskuteres, sier hoffsjef Lars Petter Forberg.

Er Haakon for folkelig?

FEIRER FREMTIDA: Kongeparet er åpne for og takknemlige for at det norske folk er engasjert i Kongehusets rolle i fremtida.