Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Riktig dømt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Høyesterett har frikjent en kvinne som var funnet skyldig i herreds- og lagmannsretten for injurierende voldtektsbeskyldninger. Høyesterett slår fast at selv om hun ikke kunne føre bevis for voldtekten, var hun i «aktsom god tro» da hun snakket til andre. Flertallet finner at ytringsfriheten dermed går foran vern mot ærekrenkelse. Tre dommer fra domstolen i Strasbourg (EMD) har tidligere kritisert Norge for å sette æresvernet foran ytringsfriheten. Kvinnens betroelser anser Høyesterett som et ledd i hennes bearbeiding av det hun hevdet var en voldtekt.
  • I sommer ble injurielovgivningen endret. Nå heter det at ingen kan tiltales for injurier ved å anmelde en voldtekt. Endringen kom fordi de fleste anmeldte voldtekter henlegges. Ofrenes rettssikkerhet styrkes når den angivelige gjerningsmannen ikke lenger kan gå til injuriesøksmål. Høyesteretts dom viser at lovendringen var riktig.
Hele Norges coronakart