Rimelig godt frammøte i søndagsvalg

I tre av de mindre kommunene som har valg over to dager, var valgdeltakelsen første valgdag litt lavere eller omtrent tilsvarende som ved forrige kommunevalg, viser en rundspørring NTB foretok i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Nord-Odal ser valgdeltakelsen ut til å bli litt lavere i år enn den var for fire år siden. Ordfører Egil Ringerike opplyser at de foreløpige tallene viser en deltakelse på 20 prosent søndag, mot 22,7 prosent i 1995.

-Det er kjempevær i dag, og flere fotballkamper rundt omkring, slik at det kan være andre ting enn valget som trekker. Men vi håper folk kommer tilbake i morgen, sier han til NTB.

Det er et tverrsnitt av folket som bruker søndagen til å stemme. Tidligere var det mange pendlere som stemte i dag, men nå er det veldig få ukependlere igjen, opplyser ordføreren.

Sauer og bær

Heller ikke i Nord-Fron i Oppland har valgdeltakelsen vært særlig høy.

- I hvert fall ikke over gjennomsnittet, sier ordfører Gunnar Stenseng (Ap).

Han har ikke fått inn alle tallene ennå, og baserer seg på inntrykk fra stemmestyrene.

-Det er veldig fint vær, og mange som driver med sauesanking og bærplukking, så det er ikke så unomalt med lav valgdeltakelse søndagen, sier han.

I kveld var det talt opp 542 forhåndsstemmer. Det er litt flere enn for to år siden, og forholdsvis mange flere enn for fire år siden, før poststemming ble innført.

Stenseng er ikke bekymret for sitt eget partis posisjon, til tross for lave meningsmålinger på landsbasis.

-Vi hadde nesten 60 prosent sist, så vi har litt å gå på, sier han.

Direkte ordførervalg

Kvinesdal kommune i Vest-Agder er en av de 20 kommunene som for første gang har direktevalg på ordfører ved dette kommunevalget.

-Frammøtet på første valgdag har vært rimelig likt med søndagsframmøtet ved Stortingsvalget for to år siden eller litt lavere. Men mange har forhåndsstemt ved dette valget, opplyser ordfører Anders Mathias Larsen (KrF) til NTB.

-Jeg tror valgdeltakelsen vil bli ganske god hvis vi ser på trenden hittil. Det direkte ordførervalget kan ha en betydning, men grunnlaget er foreløpig svært spinkelt å uttale seg på, sier Larsen.

Han forteller at det har vært snakket og diskutert mye omkring direkte valg på ordføreren og at dette har vært noe av hensikten med å forsøke ordningen.

-Vi ønsket jo å skape aktivitet og fokusere på lokale saker, sier KrF-ordføreren.

(NTB)