Rimelig tvil så langt

Rettssaken mot fetteren til Birgitte Tengs inneholder store kontraster. I går la rettsmedisinerne fram sine bilder og resultater fra obduksjonen etter det brutale drapet. Deretter vitnet 20-åringens tidligere kjæreste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Den unge Karmøy-jenta måtte fortelle retten om personlige og intime sider ved forholdet til tiltalte. De to var kjærester før drapet på Birgitte, og har vært det etterpå i en lengre periode. Aktor Harald Grønlien har varslet at han i prosedyren vil sette drapet i sammenheng med at kjæresten nettopp hadde slått opp med tiltalte, og tilbaketrekkingen av tilståelsen i sammenheng med at hun slo opp med ham i juni i år.
  • Aktor fikk ikke noe hjelp av den sympatiske Karmøy-jentas følelsesladete vitnemål. Hun framstilte tiltalte som snill, følsom og helt uten voldelige tendenser. Og hun avdramatiserte omstendighetene rundt bruddet med kjæresten i sommer.
  • Den første uka av en av Norges mest omtalte og omfattende drapssaker er over. Retten har fått trukket opp lerretet: Den detaljerte tilståelsen som Birgittes 20-årige fetter avga til kriposetterforsker Stian Elle er kjent, likeledes de omstridte omstendighetene rundt tilståelsen og at flere opplysninger i den avviker fra de reelle forhold rundt drapet. Forsvarerne Arvid Sjødin og Gunnar Helgevold har fått kriminaltekniker Tore Per Bakken og professor i rettsmedisin Inge Morild til å bekrefte at drapet kan være begått på en annen måte enn den tiltalen bygger på.
  • Foreløpig er det helt uklart for retten om Birgitte og hennes fetter kan ha møtt hverandre i Kopervik drapskvelden. Og det er uklart hva som er realitetene rundt hårene som ble funnet på Birgittes døde kropp. Aktor har på sin side fått tegnet et bilde av at tiltalte i årene forut før drapet hadde et svært spesielt forhold til jenter og seksualitet.
  • Rollespillet mellom statsadvokat Harald Grønlien og hovedforsvarer Arvid Sjødien er annerledes enn hva som er vanlig i alvorlige straffesaker: Det er aktor som er på hogget, som viser temperament og irettesetter vitner. Forsvarer Sjødin opptrer på en lavmælt og rolig måte. Fra forsvarerens side er stilen ganske sikkert taktisk begrunnet, fra aktors side kanskje uttrykk for et ubehag over sakens realiteter, kanskje for hans personlighet.
  • Så langt i saken er det så absolutt en rimelig tvil knyttet til om 20-åringen fra Karmøy er skyldig. Her finnes ingen tekniske bevis, ingen kjede av indisier og mange usikkerheter. Det eneste som kan felle ham må være om retten etter å ha hørt Kripos' avhører Stian Elle og de psykiatrisk sakkyndige blir overbevist om hans skyld. Det er ennå et par uker før Karmsund herredsrett kommer dit i sitt program.

KOMMENTAR