Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rimelige husvære

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Stortingets opphevelse av den 60 år gamle husleiereguleringsloven er en voksende skandale. Vedtaket ble gjort uten omfattende debatt i Stortinget. Helt forutsigelig eksploderte husleiene og rammet selvsagt de med den mest usikre økonomien med størst tyngde. Dette ble av den forrige regjeringen kalt utilsiktede virkninger. Først ble den mest åpenbare tabben ved at reguleringen ble opphevet uten at leietakerne ble sikret rettslig, rettet opp. Deretter måtte Stortinget vedta nye overgangsregler som annullerte noen av de mest groteske leieøkningene.
  • Men Dagbladets reportasjer har vist at denne reformen stadig skaper nye ofre, særlig blant studenter, enslige forsørgere og folk som lever på trygd. I øyeblikket er det bare lovvedtak som skjermer og begrenser fordi det er stor mangel på anstendige utleieboliger. Årsaken er at vekslende regjeringer det siste tiåret ikke har maktet å gjøre boligpolitikk til en fanesak i konkurranse med det frie marked som nå effektivt har stengt folk i etableringsfasen ute fra boligmarkedet i de sentrale områdene.
  • Boligminister Sylvia Brustad lanserte før sommeren en foreløpig tiltakspakke som i og for seg var velment, men likevel langt fra en boligpolitisk visjon. Da hun ble kritisert for dette, henviste statsråden til tiltak under planlegging som skulle bli en del av høstens statsbudsjett. Vi tror ikke det kommer til å likne en visjon før vi ser det, men det er innlysende at det politiske partiet som klarer å etablere troverdighet hos velgerne ved å gripe initiativet i boligpolitikken, samtidig erobrer en klassisk sosialdemokratisk skanse.
  • Boligmarkedet som en gang var klart overregulert, er nå fritt. Konsekvensen er at i den øverste delen der millionene sitter løst, får du kjøpt det du vil ha. Knappheten finnes i den nederste delen, og i dagens situasjon er det bare økt tilgang på rimelige boliger til kjøp og leie som kan holde prisene i sjakk. Statsråd Brustads oppgave er derfor enkel, men krevende: Hun må sørge for at slike boliger blir bygd.