Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Formuesskatt

Rimi-Hagen: - Å være rik er et skjellsord

Sier dattera har spart 2,2 milliarder kroner på formuesskatt ved å flytte til Sveits.

SKATT: Forretningsmann og finanstopp Stein Erik Hagen sier til Dagens Næringsliv at dattera har spart 2,2 milliarder skattekroner på å ikke bo i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SKATT: Forretningsmann og finanstopp Stein Erik Hagen sier til Dagens Næringsliv at dattera har spart 2,2 milliarder skattekroner på å ikke bo i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forkant av høstens stortingsvalg sier industrimilliardær Stein Erik Hagen til Dagens Næringsliv (krever abonnement) at staten har gått slipp av 2,2 milliarder skattekroner fordi dattera flyttet med familieformuen til Sveits.

- Å være rik er et skjellord, sier Hagen til avisa og fortsetter:

- Det er provoserende at norske bedriftseiere, som bidrar med formidabel verdiskapning, blir behandlet som en pariakaste her til lands, sier Hagen.

I intervjuet forteller finanstoppen at han mener formuesskatten er en feil skatt, fordi den diskriminerer norsk eierskap sammenliknet med utenlandsk eierskap i Norge, og viser til at utenlandske eiere slipper å skatte i Norge.

Har spart 2,2 milliarder

Stein Erik Hagen forteller at familien flyttet til Sveis for å unngå å betale formuesskatt. Dattera Caroline Hagen Kjos (33) har siden 2009 spart 2,2 milliarder kroner. Penger som skulle ha gått til formuesskatt dersom de hadde bodd i Norge. Kjos eier indirekte 100 prosent av aksjene i Canica.

Forretningsmannen sier til Dagens Næringsliv at han ikke utelukker å flytte hjem til Norge dersom formuesskatten fjernes.

- Datteren min har bodd i Sveits i åtte år og har spart 2,2 milliarder kroner i formuesskatt på å flytte ut av landet. Disse pengene har hun i all hovedsak reinvestert i norsk næringsliv. Hun har skapt arbeidsplasser som har gitt Norge skatteinntekter, men det er likevel ikke en selvfølge at familieformuen vil bli investert i Norge framover, sier Hagen.

Gir til Høyre

Stein Erik Hagen er blant flere norske investorer og næringslivseiere som gir penger til Høyre.

Ifølge Aftenposten har Arne Fredly, Harald Møller og Kristian Siem har bidratt med over 7 millioner kroner til Høyre i år. I tillegg fikk partiet inn 7 millioner kroner til valgkampen i fjor, inkludert 5 millioner kroner fra Stein Erik Hagen.

I mars vedtok Høyre på landsmøtet at formuesskatten skal fjernes «på lengre sikt».

Vil gjeninnføre skatter

I april, under Arbeiderpartiets landsmøte, tok tidligere partisekretær og stortingsrepresentant Martin Kolberg til orde for å ta tilbake alle skattene Erna Solbergs regjering har fjernet.

Tidligere hadde Ap-leder Jonas Gahr Støre varslet at partiet ville øke skattene med 15 milliarder kroner, hvis de vinner valget.

Under landsmøtet i april slo Ap også fast at de vil skjerpe formueskatten.

Vil ikke prioritere kutt i formueskatt

Stein Erik Hagen får trolig ikke formueskatt-gehør selv av dagens regjering. Til VG i går sa finansminister og Frp-leder Siv Jensen at regjeringen vil prioritere andre skattelettelser de neste fire årene, enn kutt i formueskatten.

Hun understreket imidlertid at Frp fortsatt er motstandere av formueskatten, men ...

- ... politikk er også prioriteringer, og formuesskatten står ikke øverst på vår liste, sa Jensen til VG.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!