Rimi-Hagen forsvarer kongen

- Jeg synes overhodet ikke at kong Harald bør slutte å skyte fasaner, sier Stein Erik Hagen. Han har selv skutt fasaner hos sin venn Otto Grieg Tidemand på Sextorp slott i Skåne, men var ikke med denne høsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORSVARER: Kongen bør skyte fasaner hvis han vil, mener Stein Erik Hagen. Han forstår at noen synes fasanskyting virker grusomt, men mener at mye annet vi gjør mot dyra er like fælt.

Rimi-Hagen understreker at han ikke vil blande seg oppi hva kongen gjør, men han synes ikke at kritikken mot fasanjakten er grunn god nok til å slutte med det. Han skryter av forholdene hos Tidemand

- Sikkerhet er meget viktig, og i Skåne foregår alt meget ordentlig og forsvarlig, sier Hagen.

Mange nordmenn

- Noen kaller fasanjakten for slakt?

- Det er ikke jakt, det er såkalt «shooting», altså skyting. Det er nyanser her. Jeg forstår at noen kan synes dette er forferdelig, men det dreier seg om en flere hundre år gammel tradisjon som praktiseres i mange land. Jeg vet om tre- fire grupper med nordmenn som er i England nå for å skyte fasan, sier Hagen på telefon fra sin bolig i Holmenkoll- åsen.

- Men folk forteller at fasanene er tamme?

- Nei, det er bare tull. De er klekket ut og satt ut, men jeg har aldri opplevd dem som tamme. Jeg tror ikke noen ville sett forskjell på disse og ville fasaner, sier Hagen.

Han beklager seg litt over at det er vanskelig å prate jakt med folk som ikke har greie på det.

Markeringsbehov

Kolonialkongen er kjent som en dyktig jeger.

Han synes ikke fasanskytingen er noe spesielt stas, men hyggelig og greit nok de gangene han blir invitert, som han sier.

- Dyrevernorganisasjonene er gått ut med krass kritikk av fasanjakten?

- Det er vel en fin sak å markere seg på, da. Jeg synes at de som uttaler seg selv burde se hvordan det foregår. Ikke bare kritisere ut fra hva de har lest i avisa. Det er mange ting som kan virke grusomt. Laksefiske, for eksempel, der fisken spreller i en halv time med en krok i munnen før den blir slaktet. Hva med kyllinger, som blir ftret opp før strømmen blir satt på slik at vi kan flå dem og spise dem?

Labradorer

Rimi-sjefen reagerer på opplysningene om at fasanene ikke blir spist, men bare skutt for fornøyelsens skyld.

- De blir plukket opp og lagt i en kjølevogn. Spesialtrente labradorer gjennomsøker området og finner alle fasanene. Så blir de solgt til restauranter og butikker.

- Er det vanskelig å skyte fasan?

- Meget vanskelig. Du skal være en god skytter for å treffe, sier Hagen, som ikke legger skjul på at han foretrekker elgjakt og rypejakt når geværet skal fram.