Rimi-Hagen gir halv million til homokampanje

Stein Erik Hagen vil gjerne gjøre døren høy og porten vid i kirken. Derfor gir han 500 000 kroner til en kampanje for å øke kirkens toleranse overfor blant annet homofile i kirken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stein Erik Hagen er en av nesten 70 kjendiser som har skrevet under på «Opprop 99», en aksjon som har som mål å gi kirken et signal om at den er i utakt med tida. Andre kjendiser som har lånt sitt navn til aksjonen er idretts- og kulturstjerner som Kjersti Grini, Jostein Gaarder og Anne Cath. Hærland og Jacob Margido Esp.

Aksjonen har fått inn over 2 millioner kroner i pengestøtte, og Hagen er sannsynligvis aksjonens største enkeltbidragsyter: I dag ga han uoppfordret en halv million til det veldedige formålet.

- Vi er svært glade for Hagens bidrag til aksjonen vår, sier Karoline Krüger, en av lederne i «Opprop 99»

Åpen høring

Med seg i oppropsgruppen har hun stortingsrepresentant Erik Solheim, forfatteren Tove Nilsen og eldrebyråd i Oslo Erling Lae. Onsdag 17. november arrangerer de en åpen høring om kirkens diskriminering av homofile samboere. Og budskapet til politikerne er klart: Statskirken er for alle - også homofile.

- Før i tiden diskriminerte kirken tatere, samer, enslige mødre og kvinnelige teologer. Nå som er de tatt inn i varmen, står bare de homofile igjen, sier Solheim.

Sammen vil de gi politikerne et spark bak for å få fortgang i prosessen.

- Det haster med å inkludere de homofile. Det er et tidsspørsmål før også de homofile er tatt inn i kirkevarmen, sier Solheim, som prøver seg som profet:

- Det vil ta mindre enn en generasjon.

Intolerant kirke

Karoline Krüger skammer seg til tider over at kirkens intoleranse overfor de homofile:

- Nå er det på tide at kirken inkluderer de homofile. De har det vondt når de tydeligvis er gode nok til å vaske, rydde og flytte på papirene i kirken. Men ennå er de ikke gode nok til å lese fra de samme papirene.

På høringen neste onsdag ønsker aksjonen «Opprop 99» å belyse diskriminering av minoriteter gjennom historien. Aksjonen er ikke en politisk eller teologisk aksjon - den fokuserer på de personlige konsekvensene for de homofile og de verdimessige problemstillingene som reiser seg.

På høringen kommer blant annet Henrik Syse fra Verdikommisjonen og sjefredaktør Helge Simmonæs fra Vårt Land.

TIL KAMP: Erling Lae, Karoline Krüger, Tove Nilsen og Erik Solheim vil intoleransen i kirken til livs.