«Rimi-Hagen» vil bli folkets mann

Stein Erik Hagen er en av Norges rikeste menn og skal paradoksalt nok preke om blant annet grådighetskulturen. Rikmannen trer fram som en stadig tydeligere samfunns- og næringslivsaktør her til lands.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag 12. mars entrer «Rimi-Hagen» talerstolen i Vålerenga kirke.

Utallige er de sakene dagligvarekongen har engasjert seg i - bare det siste halvåret.

Hagen er blitt en av de særdeles få næringslivstoppene som engasjerer seg i samfunnsdebatten - samtidig som det tilflyter mediene at han gir penger til gode formål.

Seinest for fjorten dager siden kunne Dagbladet fortelle at Stein Erik Hagen ga «noen millioner» til Radiumhospitalets Montebellosenter i Mesnali for kreftsyke og deres pårørende. Resultatet av Hagens utspill er at en av Norges rikeste menn inviteres til å snakke om grådighetskultur i Vålerenga kirke.

Menneskelig

- Jeg synes Stein Erik Hagen har hatt spennende utspill den siste tida. Nå utfordrer jeg ham; hva er det egentlig han mener, sier sokneprest i Vålerenga menighet, Einar Gelius, som står bak invitasjonen.

Dette skal Hagen snakke mer om:

  • Grådighetskultur
  • Sitt forhold til kirken
  • Homohets

Gelius sier Hagen er den eneste næringslivslederen som har signalisert en holdning i verdispørsmål.

- Den delen av virkeligheten synes å være fraværende hos folk som Korsvold eller Gjelsten, sier Gelius og mener «det er befriende å se at også kapitalistene kan være menneskelige».

- Men samtidig forstår jeg at noen er kritiske. Hagen snakker om grådighetskultur samtidig som han har betydelig økonomisk makt selv. Han er jo faktisk med og bestemmer over vår hverdag. Men nettopp derfor blir det så spennende å utfordre ham på dette, sier Gelius.

Mer tid og penger

Ifølge kilder som kjenner Hagen, har det økte engasjementet skjedd samtidig som han har fått mer tid - og mer penger. Dagligvarekongen har solgt og byttet store deler av Hakon til svenske og nederlandske interesser. Han sitter ikke i ledelsen i ICA/Hakon, men har overlatt det til sin høyre hånd - Peter Ruzicka. Han er en fristilt milliardær som de siste månedene har vist at han vil bruke sin frie stilling - som maktfaktor i norsk næringsliv og som aktiv samfunnsdebattant. Hagen har signalisert at pengene hans skal investeres i lille Norge.

- Stein Erik Hagen er betydelig mer reflektert nå enn for bare tre- fire år siden, sier en som kjenner ham.

GRÅDIG ENGASJERT:Det er et lite paradoks at steinrike