Rimi-kjøpmenn fylte streiketomme hyller

I den nedlagte Rimi-butikken på Prinsdal i Oslo drev Rimis regionsjef sitt eget transittlager der ivrige butikksjefer hentet varer til tomme butikkhyller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ICA Norge-ledelsen reagerte med sjokk og vantro da lageret ble avslørt i går kveld.

- Virksomheten er stoppet med umiddelbar virkning. Vi ser på denne saken som svært alvorlig, sier informasjonsdirektør Christian Sulheim i ICA Norge.

Sulheim legger ikke skjul på at saken vil få følger for hovedpersonen.

FAKTA

Transportarbeiderstreiken

Streiken har vart siden 21. april. Vel 800 transportarbeidere er tatt ut i streik. Over 1100 ansatte er utestengt gjennom lockout ved grossistlagrene til blant andre Norges Gruppen, ICA og Bama. Ifølge HSH er tallet på permitterte nå kommet opp i 6500.

Verken informasjonsdirektør Sulheim eller konserndirektør Roger Kormeseth ante hva som foregikk i butikklokalene på Prinsdal før Dagbladet tok kontakt i går. Rimi-kjeden hører inn under ICA Norge.

I «sivilt»

- Vi trodde vi var flinkest i klassen, kommenterer Sulheim tørt med referanse til den snart fem uker lange transportarbeiderstreiken. Sulheim understreker at oppsamlingsplassen av varer ene og alene har vært i regi av Rimi.

- Verken ICA Norge eller ICA Distribusjon har vært involvert eller bestilt varer, sier Sulheim.

Etter det Dagbladet kjenner til har varene gått ut like fort som lastebilene har brakt dem inn fra leverandørene. Enkelte butikksjefer skal ha tatt flere turer til Prinsdal. Butikksjefene skal i går dessuten ha fått beskjed om å opptre i «sivilt» ettersom journaliststreiken var over.

Etter at Mattilsynet tidlig i vår registrerte rotter på ferde i lokalene, har Rimi-butikken på Prinsdal vært stengt for totalrenovering.

- Vedkommende regionsjef har blitt for ivrig og opptrådt uten fullmakter og stikk i strid med våre retningslinjer. Flere har vært med på dette. Vi vet ikke akkurat hvor lenge dette har pågått, men det har pågått ei tid, sier Sulheim.

- Hvilke leverandører er involvert?

- Vi har ikke oversikt over hvilke leverandører det er snakk om.

- Stemmer det at det var ventet et lass med bleier fra Tyskland?

- Det nekter regionsjefen for.

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, HSH, har gitt klar beskjed til medlemmene under den fastlåste konflikten med Norsk Transportarbeiderforbund:

- Vår policy er at ingen skal gjøre noe som de ikke ellers gjør. De skal for eksempel ikke skifte leverandør. Alle har denne policyen, sier informasjonsdirektør Jarle Hammerstad i HSH.

- Kjenner du til Rimis transittlager?

- Nei.

- Enkelte har tydeligvis blitt desperate?

- Butikkene gjør det de kan for kundene sine. Vi ber dem om å holde hodet kaldt og tenke på at konflikten rammer flere enn dem selv, sier Hammerstad.

Koster milliarder

Transportarbeiderne har vært i streik siden 21. april. Den snart fem uker lange streiken har kostet milliardbeløp fra bonde til butikk, mener HSH. Tonnevis av fersk mat har funnet veien til søppeldynga, melka renner i strie strømmer rett i kloakken og tonn på tonn med egg blir smadret.

Rundt 6500 arbeidstakere er nå permittert innen matproduksjon, næringsmiddelindustri, leverandørbedrifter, transport, lager og butikk.

- Av disse er 2500 ansatte permittert i butikker, som blir stadig tommere, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad i HSH til Dagbladet.

Og flere permitteringer vil det bli ettersom butikkene går tomme, mener Hammerstad.

Tomme hyller

Butikkhyllene er gapende tomme mange steder. Det gjelder alle typer tørrvarer. Flere steder er det så å si tomt for frysevarer. Du skal lete lenge etter en frossenpizza. Også kjølediskene er nesten tomme. Det er tynt i rekkene av ost, smør, påleggssalater, majones og kaviar. Andre mangelvarer er mel, sukker, kaffe, te, knekkebrød, vaskepulver, bleier, barnemat og morsmelkerstatning.

Det var i går kveld lite som tydet på en tilnærming mellom partene i konflikten. Streikegeneral Per Østvold i Norsk Transportarbeiderforbund ga før helga uttrykk for håp om at streiken skulle være over i løpet av ei uke. - En av partene må gi seg på prinsippspørsmålet, og det blir ikke oss, er kommentaren fra Hammerstad i HSH.

- Jeg tror vi er i streik til ut i juni, sier 2. nestleder Lars Johnsen i Norsk Transportarbeiderforbund til NTB.

HEMMELIG: Fra dette stengte butikklokalet drev regionsjefen i Rimi et transittlager der butikksjefer byen rundt kunne hente varer til tomme hyller. ICA Norge-ledelsen er ikke nådig og lover oppvask.