Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ring en delfin

Nå blir det snart mulig snakke med en delfin direkte på mobilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vitenskapsfolk kan brukes til så mangt.

Nå har en gruppe forskere ved et delfinreservat ved Irlands vestkyst slått sine hoder og penger sammen med den britiske mobiltelefongiganten Vodafone.

Planen er ifølge CNN.com å tilby mobiloverføring av de karakteristiske klikkelydene og «plystringen» som delfinene lager mens de kommuniserer under vann.

- I teorien kan du for eksempel ringe og høre på delfinene mens du sitter fast i trafikken i Dublin, sier marinbiolog Simon Berrow ved delfin- og dyrelivsstiftelsen Shannon.

Ikke bare middel mot stress

I tillegg til å kunne brukes som et mulig middel mot stress kan prosjektet også lede til en bedre forståelse av delfinens liv. Dessuten vil for eksempel delfinobservatører kunne ringe et bestemt nummer for å sjekke om de menneskekjære hvalene finnes i Shannon-reservatet før de legger ut fra land.

Målet er å installere undervannsmikrofoner i elvemunningen ved Shannon, som er det eneste stedet i Irland hvor det finnes delfiner året rundt.

En av vanskelighetene med å overføre lyd fra delfiner er at de bruker et mye bredere frekvensregister når de kommuniserer. Mennesker vil derfor høre bare en liten del av det som faktisk blir «sagt».

Hvorvidt delfinene ønsker å bli avlyttet sier hverken denne saken eller delfinene noe om.

«GI MEG MER MAT, FOR SVARTE HÆLV...» Kanskje er delfinen grovere i språket enn vi tror?