Hadia Tajik om NHO-sjefens klimautspill

- Ring Erna

NHO-sjef Ole Erik Almlid bør ringe Erna Solberg i stedet for Dagbladet, sier Ap-nestleder Hadia Tajik. Hun føler seg ikke truffet av næringslivets klimakritikk.

FØLGE MED: Aps nestleder Hadia Tajik ber NHO-sjefen ringe statsministeren framfor å rette klimakritikk mot alle politikerne på Stortinget.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FØLGE MED: Aps nestleder Hadia Tajik ber NHO-sjefen ringe statsministeren framfor å rette klimakritikk mot alle politikerne på Stortinget. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

-NHO-sjefen bør henge med i svingene. Kritikken bør plasseres der den hører hjemme. Hos regjeringen, sier Tajik.

Det var i et Børsen-intervju at NHO-direktør Ole Erik Almlid ifølge seg selv gikk lenger enn han tidligere har gjort i klimadebatten.

- Vi står overfor en enorm klimautfordring. Alle ser at det må gjøres noe. Men den store utfordringen nå er at norske bedriftsledere har en langt større erkjennelse av dette enn politikerne, sa Almlid.

Tre tiltak

NHO-sjefen refser politikerne for stadig å kaste ut nye ambisjoner om kutt og i fullt alvor ta til orde for en definert sluttdato for norsk oljevirksomhet.

Han hevder det om 30 år vil framgå at det var bedriftene og næringslivet som løste klimakrisa, ikke politikerne.

- Politikerne snakker om klimamål, mens bedriftslederne snakker om faktiske utslippskutt, framholder Almlid.

Han har likevel tre konkrete krav til regjeringen og Stortinget:

1) Investeringsbeslutning for CO2-fangst og lagring i 2020.

2) Et klimafond som administreres av næringslivet og finansieres av CO2-avgiften.

3) Nasjonale krav til bærekraft og innovasjon ved alle offentlige innkjøp.

Ber NHO ringe Erna

- Alt Almlid etterspør her, er ivaretatt i vårt alternative budsjett. I stedet for å gå ut i Dagbladet, burde han ha ringt Erna Solberg, sier Hadia Tajik.

Hun viser til at Ap tar til orde for en investeringsbeslutning for karbonfangst og lagring i 2020, at partiet støtter tanken om et CO2-fond for næringslivet og at miljøkrav skal vektes med 30 prosent i relevante offentlige anskaffelser.

- I tillegg til en investeringsbeslutning for karbonfangst og -lagring må vi sørge for at norsk sokkel blir den lagringsplassen for CO2 som Europa trenger. Vi vil også elektrifisere olje- og gassinstallasjonene på norsk sokkel og sørge for at Norge tar minst 10 prosent av det globale markedet for havvind, sier hun.

BUCKINGHAM PALACE: Dette bildet, fra Buckingham Palace, er tatt under en samtale mellom dronning Elizabeth og Erna Solberg. Bildet veker nå oppsikt. Video: AP/NTB/CNN Vis mer

Forstår ikke kritikken

Statssekretær Sveinung Rotevatn (V) i Klima- og miljødepartementet sier han sliter med å forstå kritikken fra NHO.

- Men ingenting er bedre enn at næringslivet vil bidra. Det er bedriftene nødt til. Vi er avhengige av lønnsomme bedrifter som tjener penger på gode klimaløsninger, sier han.

Rotevatn mener regjeringen har en mye bedre tilnærming til CO2-fangst og lagring enn de rødgrønne hadde.

- Vi har gjort alt på riktig tidspunkt, sier han.

- Vi har fått på plass et pilotanlegg og sørget for finansiering. Vi borrer etter en testbrønn for lagring av CO2 i Nordsjøen. Hvis dette er vellykket, vil vi være godt i rute med en investeringsbeslutning.

- Lot kredittkortet ligge

Rotevatn mener de rødgrønne gjorde ting i gal rekkefølge.

- De ga selskapene fri tilgang til statens kredittkort uten at kom i mål. Og til Ap vil jeg gjerne si at det er lett å gi garantier om en investeringsbeslutning før man vet hva investeringen koster, sier han.

Uenigheten med NHO om CO2-fondet er dessuten velkjent, framholder Rotevatn, som mener regjeringens modell med et nullutslippsfond for næringstransport er langt bedre.

- Til det tredje NHO-kravet er å si at vi gjør mye bra også her. Neste år kommer en egen handlingsplan for grønne anskaffelser. Vi er i er god gang, men jeg er enig i at vi kan gjøre mer, sier Rotevatn, som tilføyer at han forstår NHOs utålmodighet på dette punktet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer