Ring gratis

Mobiloperatørene går nye veier i kampen om kundene. Fra mandag blir det mulig å ringe gratis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere store mobiltelefonselskap vurderer nå å la kundene ringe gratis til familie og venner. Netcom er første selskap ut. Som en konsekvens av at nesten halvparten av alle oppringningene vi gjør fra mobilen går til familiemedlemmer, lanserer Netcom nå en egen familietjeneste, Trådløs Familie. Det gjør at inntil seks personer kan ringe gratis til hverandre, uansett hvilket NetCom-abonnement de har.

Men det er en forutsetning at både den som ringer og mottakeren er kunder av mobiloperatøren.

På denne måten forsøker selskapet å vinne kampen om mobilkundene.

Også Tele2 vurderer en liknende løsning.

-  Vi har sett på en slik rabattordning som du skisserer, sier Henrik Müller-Hansen, administrerende direktør i Tele2. Han ønsker ikke å si noe om selskapet akter å lansere et slikt rabattsystem.

-  Ikke veldedighet

-  Det koster ikke NetCom en krone når kundene deres ringer til hverandre. Derfor er nok denne gratiskampanjen heller et ledd i å skaffe seg flere kunder i et marked der flere og flere bytter operatør, sier Tore Aarønæs, daglig leder av analyseselskapet Norsk Telecom.

Selv om kundene ikke betaler for å ringe, må de betale abonnementsavgift til selskapet i en eller annen form. Men så lenge ringekostnadene for selskapet er null, er dette en vinn-vinn-situasjon for NetCom.

  MOBILGALSKAP: Gratis mobiltelefonsamtaler er noe Maria Ahlberg, Sofia Wiklund, Lena Bengtsson og Zandra Persson ikke forakter. -  Det kommer til å ta helt av. Tenk på alle pengene folk kan spare, sier de. Foto: Truls Brekke
MOBILGALSKAP: Gratis mobiltelefonsamtaler er noe Maria Ahlberg, Sofia Wiklund, Lena Bengtsson og Zandra Persson ikke forakter. - Det kommer til å ta helt av. Tenk på alle pengene folk kan spare, sier de. Foto: Truls Brekke Vis mer

-  Det sier seg selv. NetCom og Telenor er to av de mest lønnsomme selskapene i landet. De driver ikke med veldedighet. De tjener store penger, sier han.

Mindre regning

-  Tidsklemma gjør at familien tilbringer mindre tid sammen, og dermed øker kommunikasjonsbehovet - og telefonregningen. Når familiemedlemmer nå kan ringe hverandre uten at det koster noe, vil gjennomsnittsfamilien kutte telefonkostnadene sine betraktelig, sier August Baumann, administrerende direktør i NetCom.

Rent teknisk vil det si at du forhåndsregistrerer inntil seks telefonnummer hos NetCom. Telefonsamtaler til disse numrene vil da ikke koste deg en krone. Tilbudet innebærer også at kontantkortbrukere fremdeles kan ringe familiemedlemmene selv om alle teleskrittene er brukt opp.

Venninnene jubler

-  I ei tid med nye familiesammensetninger er det viktig å ta hensyn til at kjernefamilien ikke lenger er enerådende. Derfor lar vi kunden selv bestemme hvem han eller hun føler seg i familie med, og dermed kan ringe kostnadsfritt til, sier Baumann.

Pratsomme venninner går altså lysere tider i møte.-  Dette kommer til å bli helt vilt. Jeg tror mange jenter kommer til å hoppe på tilbudet, sier Lena Bengtsson fra Göteborg. Sammen med venninnene Maria Ahlberg, Sofia Wiklund og Zandra Persson var de fredag kveld å finne på kafé i Oslo sentrum. Innimellom prat og sladder gikk det i tekstmeldinger - og telefonsamtaler.

Teknikken er til stede

-  Noen venninner ringer man alltid til - og nå er det jo gratis. Dette kommer til å bli en knallsuksess, uten tvil, sier Maria.

-  Det er jo ikke de 50-åringene med fast jobb og fet inntekt som kommer til å skifte til NetCom. Det er jo slike som oss, som ikke har så god råd, sier Sofia.

Hun har en telefonregning på rundt 800 kroner i måneden og ser ingen grunn til at hun nå ikke skal skifte mobiloperatør.

Mobilselskapet Chess har imidlertid ingen planer om å kopiere NetComs nylansering.-  De tekniske løsningene for å få til slike rabattordninger er til stede. Vi planlegger å se på et slikt system, men i dag har vi ikke den formen for familierabatt, sier Ole Norstrand, viseadministrerende direktør i Chess.

Ingen rabatt i Telenor

Telenor har ikke egne familietjenester for mobil, ifølge selskapets informasjonssjef Esben Tuman Johnsen. Men de kan tilby 20 prosent rabatt på de fem mobilnummerne du ringer mest til fra fasttelefon.

-  Jeg ringer mye, så dette passer med midt i blinken, sier Zandra Persson, før jentene forsvinner tilbake til telefonene.