Ring hjem!

NASA har funnet igjen et savnet romskip til 1,2 milliarder kroner. Men det vil ikke snakke med dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Romskipet Contour forlot jorda 3. juli, for å besøke minst to kometer i løpet av sin mangeårige ferd. Sist torsdag, da rakettmotorene skulle avfyres, mistet forskerne kontakten.

I flere dager har de søkt med lys og lykte - og seks kraftige teleskoper - etter milliardinvesteringen, og endelig har de funnet den.

Astronomer på observatoriene i blant annet Arizona, California og Hawaii har klart å ta bilder av romskipet, skriver nyhetsbyrået AP.

22 000 km/t

- Akkurat nå går det i bane rundt sola, sier Michael Buckley, som er talsmann for Johns Hopkins University's Applied Physics Laboratory. De har bygget romskipet og styrer oppdraget for NASA.

Bildene gjør det klart at Contour har avfyrt rakettmotorene sine som planlagt, men noe må ha gått galt på den ubemannede ferden.

Det går nemlig klart fram av bildene at to gjenstander beveger seg bort fra jorda i en hastighet på 22 000 kilometer i timen.

Forskerne frykter romskipet kan ha blitt delt i to da det forlot jordas atmosfære. De tror likevel mesteparten av romskipet er operativt, og prøver fortsatt å få kontakt med det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer