Ring hjem!

NASA har funnet igjen et savnet romskip til 1,2 milliarder kroner. Men det vil ikke snakke med dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Romskipet Contour forlot jorda 3. juli, for å besøke minst to kometer i løpet av sin mangeårige ferd. Sist torsdag, da rakettmotorene skulle avfyres, mistet forskerne kontakten.

I flere dager har de søkt med lys og lykte - og seks kraftige teleskoper - etter milliardinvesteringen, og endelig har de funnet den.

Astronomer på observatoriene i blant annet Arizona, California og Hawaii har klart å ta bilder av romskipet, skriver nyhetsbyrået AP.

22 000 km/t

- Akkurat nå går det i bane rundt sola, sier Michael Buckley, som er talsmann for Johns Hopkins University's Applied Physics Laboratory. De har bygget romskipet og styrer oppdraget for NASA.

Bildene gjør det klart at Contour har avfyrt rakettmotorene sine som planlagt, men noe må ha gått galt på den ubemannede ferden.

Det går nemlig klart fram av bildene at to gjenstander beveger seg bort fra jorda i en hastighet på 22 000 kilometer i timen.

Forskerne frykter romskipet kan ha blitt delt i to da det forlot jordas atmosfære. De tror likevel mesteparten av romskipet er operativt, og prøver fortsatt å få kontakt med det.

Prøver i desember

Hvis skipet ikke har fått noen ordre i løpet av 96 timer, er det programmert til å bruke tre av sine fire antenner for å kontakte jorda. Prosessen tar 60 timer, og kan ha begynt så seint som natt til tirsdag. Så langt har de ikke fått noe svar.

I verste fall vil forskerne prøve å få kontakt igjen i desember, da romskipets antenner er i en mer gunstig posisjon.

Contour (Comet Nucleus Tour) skulle besøke kometen Encke i 2003, Schwassman-Wachmann 3 i 2006 og kanskje d'Arrest i 2008.

PÅ TUR: Ekspertene tror dette bildet viser det savnede romskipet. De to delene er 250 kilometer unna hverandre. Bildet er tatt av Jim Scotti med et Spacewatch 1.8-meter-teleskop ved Kitt Peak i Arizona.
NEDTUR? Romskipet Contour skulle besøke to eller tre kometer i løpet av de neste seks årene. Nå frykter forskerne at milliardinvesteringen er tapt.