Ut mot Nato-Jens:

- Ring hver dag!

Nato-sjefen langet ut mot Russland for å fengsle Aleksej Navalnyj, men da et Nato-land fengslet politiske motstandere, var Jens Stoltenberg taus: - Vi har ingen legitimitet, sier Ap-politiker.

KREVER HANDLING: Tidligere ordfører i Sør-Varanger kommune, Rune Rafaelsen (Ap), ber Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kreve at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.v.) om å løslate aktivisten Osman Kavala. Foto: Reuters / NTB
KREVER HANDLING: Tidligere ordfører i Sør-Varanger kommune, Rune Rafaelsen (Ap), ber Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kreve at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.v.) om å løslate aktivisten Osman Kavala. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg bør personlig ringe Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan hver eneste dag og be ham om å løslate menneskerettighetsforkjemperen Osman Kavala (64).

Det mener Arbeiderparti-politikeren Rune Rafaelsen, tidligere ordfører i Sør-Varanger kommune og personlig venn av Kavala.

- Jens Stoltenberg er den politiske lederen av Nato. Hans oppgave er blant annet å sørge for at Nato står opp og forsvarer demokratiet. Han bør ringe Erdogan hver eneste dag og be ham om å løslate Kavala. Og hvis Jens ber om kvelden, bør han ha Kavala med i sine bønner, sier Rafaelsen til Dagbladet.

NATO 70 ÅR: Da Jens Stoltenberg talte til Kongressen, tok han opp 22. juli 2011. Video: Reuters Vis mer

Fengslet siden 2017

Osman Kavala, som har en betydelig formue, er en av Tyrkias største filantroper og ledende menneskerettighetsaktivister. Siden 2017 har 64-åringen sittet fengslet uten dom.

Den europeiske menneskerettsdomstolen har slått fast at anklagene mot Kavala er grunnløse og har krevd at tyrkiske myndigheter løslater ham.

Det samme gjorde Norge og åtte andre Nato-land i en uttalelse for to uker siden.

FENGSLET UTEN DOM: Osman Kaval har siden 2017 vært fengslet uten domfellelse. Her under en konferanse i Istanbul. Foto: Rune Rafaelsen
FENGSLET UTEN DOM: Osman Kaval har siden 2017 vært fengslet uten domfellelse. Her under en konferanse i Istanbul. Foto: Rune Rafaelsen Vis mer

Det utløste nesten en diplomatisk krise.

Kort tid etter uttalelsen ble publisert, truet Tyrkias president Erdogan med å kaste ut ambassadørene til landene som skrev under på uttalelsen.

Norge og de andre landene som krevde Kavalas løslatelse, lovet et par dager seinere å ikke blande seg inn i Tyrkias «indre anliggende» og krisen ble avverget.

WASHINGTON D.C.: Kongressen begynte å le da Jens Stoltenberg snakket om den første nordmannen som kom til USA. Video: Reuters Vis mer

- Ingen legitimitet

Tyrkia er selv medlem av Nato, og det er nettopp det som får Rafaelsen til å reagere på hvordan Natos norske generalsekretær tar i Tyrkia med silkehansker.

- Hvis vi skal mene noe om menneskerettigheter i Kina og Russland, kan vi ikke sitte stille og se på at en av verdens fremste menneskerettighetsforkjempere sitter fengslet i et Nato-land. Da har vi ingen legitimitet, sier Rafaelsen.

Han roser Norge for å skrive under på uttalelsen som krevde Kavalas løslatelse, men er kritisk til hvordan konflikten ble løst.

- Det var ikke akkurat imponerende, sier Ap-politikeren om retretten norske og andre vestlige myndigheter gjorde.

UD er uenig i at det var en retrett:

- Vår ambassade i Ankara har retvitret en amerikansk tweet som bare er en presisering av at ambassaden med Kavala-uttalelsen ikke har brutt Wien-konvensjonen om diplomatiske relasjoner, uttalte Siri R. Svendsen, pressetalsperson for UD til Aftenposten.

Rafaelsen mener norske myndigheter, i tillegg til Nato, må gjøre mer.

- Kavala har ikke gjort noe galt. Vi kritiserer villig Russland blant annet for manglende pressefrihet, men dine kolleger sitter arrestert også i Tyrkia. Dette er et Nato-land, og det er et av de største Nato-landene, sier Rafaelsen.

- EHM: Ursula Von Der Leyen fikk ikke stol egen stol da hun skulle i møte med Tyrkias president Recep Erdoğan. Video: AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Gjort dypt inntrykk

Rafaelsen var ordfører i Sør-Varanger kommune fra 2015 til 2021, og har vært en sentral skikkelse i barentssamarbeidet mellom Finland, Norge og Russland i en årrekke.

Han ble kjent med Osman Kavala tidlig på 2000-tallet i kraft av sin rolle som leder for Barentssekreteriatet, en organisasjon som legger til rette for norsk-russisk samarbeid i nord.

Norges daværende ambassadør til Tyrkia, avdøde Hans Wilhelm Longva, tok med seg flere tyrkiske ordførere fra grenseregionene mellom Tyrkia, Georgia, Armenia og Aserbajdsjan for å lære om grensesamarbeidet mellom Finland, Russland og Norge.

Da Rafaelsen ble invitert ned til Tyrkia, møtte han Kavala for første gang.

- Vi holdt kontakten, ble gode venner og har gjort mye i lag, sier Rafaelsen om vennskapet.

Om Kavala selv har Rafaelsen ikke annet enn lovord:

- Han har gjort dypt inntrykk på meg. Han er en kunnskapsrik, elegant og flott mann. Vekldig klok, og opptatt av å styrke det sosiale limet i Tyrkia.

MILITÆRET: Militærpoliti i Istanbul løfter hendene sine i været mens de går bortover Bosporus-brua. Video: CNN Vis mer

Den siste samtalen

Rafaelsen husker godt den siste samtalen han hadde med Kavala. Det var i 2016, samme år som deler av det tyrkiske militæret forsøkte å gjennomføre et statskupp.

Som et svar på kuppforsøket gjennomførte tyrkiske myndigheter massearrestasjoner. Flere tusen har siden blitt dømt, mange av dem anses å være politiske fanger.

- Jeg sa jeg var bekymret for ham. Jeg trodde Erdogan ville bruke kuppforsøket som et påskudd for å arrestere mange av motstanderne sine, sier Rafaelsen.

I 2017 var det akkurat det som skjedde med Kavala, som ikke selv skal ha fryktet en arrestasjon.

- «Slapp av, ikke vær bekymret. Det kommer ikke til å skje, jeg har ikke gjort noe galt», sa Kavala til meg. Og han har jo ikke gjort noe galt, sier Rafaelsen.

STORMER LOKALER: Overvåkingsbilder viser Tyrkiske soldater storme den statlige TV-kanalen TRT sine lokaler i Ankara natten da kuppforsøket skjedde, 15 juli 2016. Video: Reuters Vis mer

Svarer ikke om Kavala

Dagbladet har vært i kontakt med staben til Jens Stoltenberg, som henviser videre til Natos sentrale kommunikasjonsavdeling for kommentar.

I en uttalelse til Dagbladet skriver en talsperson for Nato følgende:

«Nato er en allianse basert på fundamentale verdier, nedfelt i Washington-traktaten (Atlanterhavspakten, journ.anm.): demokrati, individuell frihet og rettssikkerhet. Disse verdiene utgjør kjernen i alliansen, og alle allierte har forpliktet seg til å respektere dem», heter det i uttalelsen.

På spørsmål om hvorfor Nato villig kritiserer Russland for å fengsle Navalnyj, men har avstått fra å kommentere Kavalas sak, svarer Nato-talspersonen:

«Det ville ikke ha vært riktig av oss å sammenlikne svært forskjellige saker i ulike jurisdiksjoner».

Nato ønsker ikke å svare på spørsmål om Stoltenberg har tatt opp Kavalas sak med Erdogan, eller om akter å gjøre det.

«Det vi kan si er at generalsekretæren framhever viktigheten av disse verdiene i sine møter med de alliertes ledere, men vi vil ikke gå i detaljer om fortrolige diskusjoner», skriver talspersonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer