- Ring legevakta, men hold deg hjemme

Om du har symptomer, bli der du er for ikke å spre viruset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er foreløpig ikke kommet noen bekreftede meldinger om nordmenn som er smittet av den fryktede svineinfluensaen, men helsemyndighetene, helt fra telefonsentralene hos legevaktene til regjeringen, er i høy beredskap.

- Det er en alvorlig situasjonen der vi har et virus som ser ut til å smitte mellom mennesker. Vi forbereder oss på pandemi, sa helseminister Bjarne Håkon Hanssen på en pressekonferanse i ettermiddag.

- Bli der du er
Folkehelseinstituttet ber om at folk som blir syke etter hjemkomst fra områder som er berørt, snarest tar kontakt med egen lege eller legevakt. Er du i denne kategorien bør du umiddelbart fortelle hvor du har oppholdt deg under utenlandsreisen, og hvilke symptomer du har.

Samtidig ber myndighetene om at du har kontakt med færrest mulig mennesker inntil legen har fått undersøkt deg.

- Hold deg der du er for ikke å spre viruset. Folk skal helst ringe, og ikke komme hit om de er i målgruppen. Vi vil sende lege hjem til dem for å gjøre undersøkelser og eventuelt sette i gang smitteverntiltak, sier direktør Endre Sandvik ved Legevakten i Oslo.

Der har alt personale instruks om å slå alarm til ledelsen umiddelbart om det kommer informasjon om mulige smitttede.

Godt planlagt
Så langt har legevakten mottatt enkelte bekymrede telefoner, men ingen som har vært i reell fare for svineinfluensa-smitte.

- Det har for eksempel ringt folk som har vært i Mexico for to måneder siden, mens det etter alt å dømme er en slik reise innen den siste uka som er relevant, sier Sandvik, med henvisnint til at inkubasjonstiden for sykdommen er 1-3 dager og maksimalt en uke.

Legevaktdirektøren understreker at helsepersonellet er godt forberedt om et utbrudd i Norge faktisk skulle komme.

- Legevakten har en viktig rolle i en eventuell første fase i en pandemi, og dette er det allerede laget planer om, sier Sandvik, som nå er i hyppig kontakt med smittevernledelsen i hovedstaden og Folkehelseinstituttet.

Les oppdatert informasjon om sykdommen på Fhi.no

13 mulige tilfeller i Norden
Det første tilfellet i Europa ble bekreftet i Spania tidligere i dag, men viruset ser så langt ikke ut til ha kommet til Norge.

Men mens en pasient som ble undersøkt ved Haugesund sykehus tidliger i dag trolig ikke har svineinfluensa, er det flere mulige tilfeller i våre naboland.

I Danmark ble fem personer, alle unge mennesker helt ned i 17-årsalderen, i dag innlagt ved Hvidovre Hospital med symptomer på svineinfluensa. De var imidlertid så friske at de kunne skrives ut, men har fått beskjed om å holde seg innendørs inntil prøveresultatene foreligger. Ytterligere to pasienter skal ha meldt seg ved samme sykehus i ettermiddag, mens en mann i 50-åra er innlagt ved Aalborg sykehus, ifølge Politiken.dk

Også i Sverige undersøkes fem personer som nylig skal ha vært i Mexico nå for svineinfluensa. Prøver fra tre av dem ble sendt det svenske smitteverninstituttet tidligere i dag, og resultatet vil foreligge i kveld, skriver Expressen.se.

Samtidig har flere personer blitt undersøkt uten å ha det fryktede viruset.