- Ring meg, jeg har noe å fortelle

Forfatter møtte bror til Martines etterlyste drapsmann. Så ringte hun på døra i Kairo to dager etter.

 JOBBER FOR RETTFERDIGHET:  Både leder Marcus Rolandsen i Stiftelsen for Rettferdighet for Martine og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har engasjert seg sterkt i å presse drapsetterlyste Farouk Abdulhak til å melde seg i Storbritannia. I midten forfatter Marianne Vikås, som i dag kom med bok om Martine-saken. FOTO: EIRIK H. URKE/DAGBLADET.
JOBBER FOR RETTFERDIGHET: Både leder Marcus Rolandsen i Stiftelsen for Rettferdighet for Martine og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har engasjert seg sterkt i å presse drapsetterlyste Farouk Abdulhak til å melde seg i Storbritannia. I midten forfatter Marianne Vikås, som i dag kom med bok om Martine-saken. FOTO: EIRIK H. URKE/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ville Martine Vik Magnussen ha fylt 26 år dersom hun hadde levd.  16 mars er det tre år siden studenten fra Nesøya i Asker ble funnet voldtatt og drept i London.

Studentvennen Farouk Abdulhak er fortsatt etterlyst og utpekt som drapsmann.

De siste sikre observasjonene av den etterlyste rikmannssønnen stopper i fjor høst utenfor farens kontor i Jemens hovedstad Sanaa.

Utenfor «trygge» Jemen er den snart 24 år gamle drapsetterlyste mannen sist sett i Dubai i påsken i fjor.

Trusler fra mektig far Det har ikke vært trygt for forfatter Marianne Vikås å gå i fotsporene til den mektige Abdulhak-familien. Hun har fått trusler på mail fra en av de nærmeste medarbeiderne til drapsettersøktes far Shaher Abdulhak.

Et par ganger har hun følt seg «svært ubekvem» når hun har stått på dørstokken til familien.

 ETTERLYST:  Britisk politi er sikre på at det er Farouk Abdulhak som har drept Martine Vik Magnussen. Han er sist sett i hjemlandet Jemen. FOTO: SCAN PRESS.
ETTERLYST: Britisk politi er sikre på at det er Farouk Abdulhak som har drept Martine Vik Magnussen. Han er sist sett i hjemlandet Jemen. FOTO: SCAN PRESS. Vis mer

Men hun har vært mer bekymret for sikkerheten til de om lag 200 personene hun har intervjuet i forbindelse med boka «Martine. Jakten på rettferdighet», som ble lansert i dag.

Derfor er det detaljer hun og forlaget ikke kan omtale i jakten på Martines drapsmann.

- Jeg har har hatt mail-kontakt med faren og hans stab, og mange ganger bedt om en prat og kommentarer til forhold som har kommet fram i saken. I september i fjor fikk jeg et svar som ikke kan tolkes på annen måte enn at det vil få konsekvenser for meg hvis jeg trykker påstander i saken. Men i samarbeid med Gyldendal har jeg valgt ikke å droppe noe informasjon av den grunn, sier Marianne Vikås til Dagbladet.

- Ring meg, sa broren VG-journalisten sporet opp drapsettersøktes eldre bror Khalid på en nattklubb nord i Egypt i fjor sommer.

- Vi pratet sammen fem minutters tid, og han skjønte hva jeg ville ta opp. Uansett hva min bror har gjort, så hadde jeg ønsket at hun (Martine, red. anm.) ikke hadde vært død, fortalte han meg, sier Marianne Vikås.

- Jeg har mer å fortelle, ring meg om et par dager, sa broren og skrev ned telefonnummer og e-postadresse. En nattklubb var ikke stedet å prate, forteller forfatteren.

Hun ringte et par dager etter - uten svar. Da ringte hun på dørklokka til kontoret i Egypts hovedstad Kairo, der broren jobber i farens forretningsimperium.

 DREPT:  Marianne Vik Magnussen ble funnet voldtatt og drept i London 16. mars 2008. I går ville hun ha fylt 26 år. FOTO: PRIVAT.
DREPT: Marianne Vik Magnussen ble funnet voldtatt og drept i London 16. mars 2008. I går ville hun ha fylt 26 år. FOTO: PRIVAT. Vis mer

- Han forklarte at han hadde forhørt seg med familiens advokater og fått beskjed om å holde kjeft. Så ba han meg svært bryskt om å forsvinne, fortelleren Vikås.

Hun var også nær å komme i kontakt med drapsetterlystes mektige foreldre i Kairo i fjor sommer.

- Jeg ringte på døra, men ble avvist. De sto på balkongen, sier Marianne Vikås.

Jakten på Martines drapsmann har avdekket at Farouk Abdulhak også har en mektig og innflytelsesrik mor - syrisk-amerikanske Rowavda Bersher.

Ny ID Forfatteren har avdekket at drapsetterlyste, som er født i Frankrike, har minst to pass - et amerikansk og ett jemenittisk.

Ifølge boka har Farouk Abdulhak skaffet seg nytt pass fra Jemen under en annen identitet. Allikevel tyder jobben med boka på at han finner det tryggest å være i Jemen, med base på en familieeiendom utenfor hovedstaden.

- Kjenner presset Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har vært engasjert lenge for å få den drapsetterlyste til å melde seg for rettslig gjennomgang i Storbritannia - enten frivillig eller via press, siden Jemen ikke har en utleveringsavtale med Storbritannia.

Bondevik har en nær kontakt på «høyt nivå» i Jemen fra sin politikertid.

- Denne kontakten er en nær bekjent av etterlystes mektige far, forretningsmannen Shaher Abdulhak. Tre ganger har far Abdulhak signalisert at han er klar til å møte Bondevik, seinest nå i januar. Men møtene er blitt avlyst i siste liten, uten begrunnelse.

- Det er iallefall ikke tvil om at faren vet hva saken dreier seg om og at den er kjent ute i verden. Så får vi se an foreløpig hva det vil føre til, sier Kjell Magne Bondevik til Dagbladet.

 MELLOM TO PERMER:  Gyldendal og forfatter Marianne Vikås la fram boka "Martine. Jakten på rettferdighet" i dag. FOTO: EIRIK H. URKE/DAGBLADET.
MELLOM TO PERMER: Gyldendal og forfatter Marianne Vikås la fram boka "Martine. Jakten på rettferdighet" i dag. FOTO: EIRIK H. URKE/DAGBLADET. Vis mer