Ring til en lesbe-prest

Den lesbiske presten Hilde Raastad åpner telefonlinjene og ønsker velkommen til et fristed for kristne homofile og lesbiske. 38-åringen er klar over at den nye sjelesorgtjenesten kan provosere Kirkens menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg henstiller til disse menneskene ikke å underslå to års nitid arbeid som endte i et vedtak på Kirkemøtet, sier biskop Halvor Bergan i Agder Bispedømme.

Han kan styre sin begeistring for Kirkens Bymisjons og Åpen Kirkegruppes nye tilbud: en telefontjeneste og et senter for landets homofile og lesbiske.

Daglig leder heter Hilde Raastad. Presten inngikk 15. august i fjor partnerskap med amerikanske Julie Hass.

- Kirken har gjort mye skade for homofile og lesbiske. Jeg skjønner at senteret kan virke truende, og mange blir nok provosert av at jeg er ansatt som daglig leder. Men det er viktig at noen jobber for å endre Kirkens syn, sier Raastad til Dagbladet.

Kampsted

15. september åpner Raastad senterets lokaler i Oslo. Siktemålet er at senteret også skal ha en landsdekkende funksjon gjennom telefonsamtaler og reisevirksomhet.

- Mange homofile og lesbiske lever i dag et tungt liv i Kirken. Du skal ikke tvinge et levesett på noen. Det er synd at Kirkens menn sier det de sier, men jeg er ikke så veldig opptatt av dem i forhold til den jobben jeg skal gjøre, sier Raastad.

- Jeg er likevel bekymret over uttalelsene - fordømmelsen skaper en vanskelig situasjon og vonde opplevelser for de homofile og lesbiske. Kirken gjør dette til en «sak», men vi snakker tross alt om menneskeliv.

Den lesbiske presten lover at det nye senteret ikke skal bli et kirkepolitisk kampsted. Først og fremst skal det være et tilbud til dem som sliter i sitt forhold til Kirken og til kristen tro, og ikke-kristelige er også velkommen.

- Vi har sagt mye fint, nå gjør vi noe konkret. Jeg håper Kirken ser det positive i at et slikt senter opprettes. Alt annet ville vært ukristelig, mener hun.

Kan ikke nekte

Biskop Halvor Bergan sier:

- Vi kan ikke nekte dem å åpne et slikt senter, men dette er organisasjoner som står i relasjon til Kirken og jeg synes derfor at de må ta vedtakene vi har gjort på alvor. Og det er viktig å huske på at Kirkens Bymisjon og Åpen Kirkegruppe ikke taler på Kirkens vegne.