Regjeringsforhandlinger

Ringer hemmelige telefoner nå

Jonas Gahr Støre skal nå bruke helgen på å ringe laget han vil skal danne landets nye regjering. Foreløpig informeres ikke stortingsgruppa om detaljene i regjeringsplattformen, men det politiske arbeidet er sluttført. Fram til onsdag sjekkes skrivefeil og tallgrunnlag.

FORSINKET: Trygve Slagsvold Vedum er sent ute til å forsette sonderingene om å danne regjering. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Lørdag ettermiddag ble Eva Kristin Hansen (Ap) valgt til ny stortingspresident. Hun overtar vervet fra Tone Trøen (H).

Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har nå begynt å kontakte sine foretrukne statsråder.

Det bekrefter Støre selv lørdag.

- Ja, vi er i den etappen nå. Da vi dro fra Hurdal i går var vi klare på at Arbeiderpartiet og Senterpartiet kan danne regjering sammen. Det står igjen litt utskriving og kvalitetssikring, og da har vi også snakka denne uka om hvordan vi lager et godt lag, sier Støre til NRK.

Dagbladet har snakket med flere kandidater som er favoritter til statsrådsposter. De bedyrer at Ap-lederen foreløpig ikke har tatt kontakt med dem.

Utnevnelsen av statsråder foregår i hysj-hysj modus. Ved enkelte av Erna Solbergs regjeringsdannelser hadde statsministeren et stille mål om å unngå at pressen fikk nyss i en eneste av hennes statsråder.

Politisk arbeid over

Dagbladet får også bekreftet lørdag at alt politisk arbeid med Hurdal-plattformen ble sluttført fredag ettermiddag, akkurat som Dagbladet meldte før lunsj fredag.

Det eneste som gjenstår nå er å sikre at plattformen er fri for grammatiske feil og flaue faktafeil, og å kvalitetssikre hele plattformen.

Holder gruppa i mørket

Arbeiderpartiet møtes til gruppemøte lørdag ettermiddag, men der blir det ikke presentert detaljer i det politiske prosjektet Støre og Vedum har forhandlet seg fram til.

I respekt for Erna Solbergs regjering har Støre og Vedum valgt å legge fram sin plattform først onsdag, etter at Solberg presenterer sitt siste statsbudsjett tirsdag.

Dermed venter Ap-lederen noe nærmere onsdag med å gi sine folkevalgte full innsikt i regjeringsplattformen.

Dagbladet vet at enkelte tett på regjeringsprosessen er urolig for at pressen nå får fire hele dager til å jakte lekkasjer fra plattformen til landets nye regjering.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer