Donald Trump

Ringer lokale valgarbeidere

Søksmålene fra USAs avtroppende president, Donald Trump, ser ut til å falle fra hverandre. Samtidig forsøker han nå personlig å ringe lokale valgmedarbeidere, som har ansvaret for å godkjenne valgresultater.

PÅ TELEFONEN: USAs president, Donald Trump, ringte selv til lokale republikanere i Michigan tirsdag. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File
PÅ TELEFONEN: USAs president, Donald Trump, ringte selv til lokale republikanere i Michigan tirsdag. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Trumps advokater har lagt bak seg en rekke mislykkede forsøk på å utfordre valgresultatet i domstolene siden Trump tapte presidentvalget 3. november mot demokratenes kandidat Joe Biden. Så langt er det ikke lagt fram dokumentasjon på omfattende valgfusk, som Trump og advokatene hans hevder har foregått.

Tirsdag kveld ringte Trump selv til de to lokale republikanske valgmedarbeiderne Monica Palmer og William Hartmann i Wayne County i Michigan, som blant annet omfatter Detroit. Dagen etter varslet de at de ville trekke tilbake beslutningen sin om å godkjenne valgresultatet.

OPPTATT: Mye tyder på at tiden fram mot 20. januar 2021, når Joe Biden skal ta over som president, blir alt annet enn rolige. Donald Trump gjør store endringer. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Trusler

- Jeg mottok en telefonsamtale fra president Trump seint tirsdag kveld etter møtet. Han ville sjekke at jeg var trygg etter å ha hørt om trusler og doxing (offentliggjøring av personlig informasjon journ.anm.) som hadde foregått, sier Palmer til Washington Post.

SVETTEN RENNER: Trumps advokat Rudy Giuliani svettet så mye på pressekonferansen at det rant over på sosiale medier. Video: AP Vis mer

Noen av medarbeiderne rundt Trump har håpet at ved å forsinke godkjenningen av valgresultatene, så kan republikanskstyrte delstatsforsamlinger få en sjanse til å velge valgmenn som støtter Trump og dermed sørge for at han vinner. De fleste rådgiverne hans beskriver imidlertid denne planen som en feberdrøm, skriver AP.

Michigan er en av vippestatene Trump vant i 2016, men tapte i år.

Samtalen fra USAs president til de lokale tillitsvalgte i Michigan kom etter et flere timer langt møte tirsdag med de fire lokale valgmedarbeiderne for å godkjenne det lokale valgresultatet. På møtet stemte først de to demokratiske for å godkjenne resultatet, mens de to republikanske stemte imot. Etter hard kritikk og et intenst møte snudde de to republikanerne og godkjente resultatet. Men etter telefonsamtalen fra Trump forsøkte de igjen å trekke tilbake godkjenningen.

- Rørende

Palmer anslår at samtalen med Trump varte i to minutter.

- Han var bekymret for min sikkerhet, og det var virkelig rørende. Han er en virkelig travel fyr, og jeg setter pris på at han er bekymret for min sikkerhet, sier Palmer.

På spørsmål om de diskuterte opptellingen av stemmene svarer Palmer:

- Det er vanskelig for meg å beskrive. Det var mye adrenalin og stress som pågikk. Det var generelle kommentarer om forskjellige delstater, men vi diskuterte egentlig ikke detaljene i sertifiseringen. Det var ikke noe press. Det var en ekte bekymring for min sikkerhet.

KAN BLI KAOS: President Donald Trump tapte årets valgkamp mot utfordrer Joe Biden. Men hvor mye kaos kan han skape, før han må forlate det hvite hus den 20. januar 2021? VIDEO: AP Vis mer

- Opp ned

Jonathan Kinlock, som er demokrat og nestleder i valgstyret, sier til Washington Post at det er for seint å forandre på sertifiseringen nå etter at den allerede er sendt videre til delstatsmyndighetene i henhold til reglene.

- Forstår de hvordan de får oss til å se ut? Vi har en fantastisk og viktig rolle i den demokratiske prosessen, og de snur det opp ned, sier Kinlock.

En talsperson for delstatsministeren i Michigan, bekrefter at det ikke finnes noen lovlig måte for de to lokale republikanerne å trekke tilbake stemmene sine, melder Detroit Free Press.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer