Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ringeriks-russens rebusløp kom ut av kontroll

Enkelte har slitt med psykiske problemer etter sex-film.

RUSSEFEIRING.  Det som skulle være en morsom russefeiring for avgangselevene ved Ringerike videregående skole, endte opp med å bli traumatiserende for enkelte av deltakerne. Foto: Ringerike videregående skole.
RUSSEFEIRING. Det som skulle være en morsom russefeiring for avgangselevene ved Ringerike videregående skole, endte opp med å bli traumatiserende for enkelte av deltakerne. Foto: Ringerike videregående skole. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rebusløpet natt til 17. mai er en årlig russetradisjon for elever ved Ringerike videregående skole. Men fjorårets rebusløp kom totalt ut av kontroll, og har ført til at enkelte deltakere har fått psykiske problemer. 

De var NRK Buskerud som først omtalte saken. De skriver at noen av deltakerne hadde sex under rebusløpet, og at dette ble filmet og lagt ut på nettet. Politiet opplyser at videoen skal ha blitt delt i sosiale medier. 

- Det begynte som ganske uskyldige leker, men grensene ble visket ut etter hvert, og så tenker kanskje ikke russen helt over konsekvensene av dette. Jeg vet ikke om det er alkoholen eller russedrakta som gjør det, sier Katarina Halvorsen (18) ved Ringerike videregående skole til Dagbladet.

- Seksuelle handlinger Katarina Halvorsen gikk i andre klasse i fjor, og det er andreklassingene som står for oppgavene ved rebusløpet. Hun sier det i utgangspunktet var meningen av at man skulle spille et spill i undertøyet, men at dette etter hvert kom ut av kontroll.

NRK siterer Halvorsen på at det hele skal ha blitt spilt inn som en pornofilm. Det mener hun selv er en feilaktig framstilling.

- Det var seksuelle handlinger som ble tatt opp på film mens det skjedde, sier hun, men ønsker ikke å utdype hva som konkret skal ha skjedd av hensyn til de som har slitt i etterkant av dette. Halvorsen var selv til stede under rebusløpet, men sier at hun ikke så det som skjedde ved den aktuelle posten. 

I år sitter hun selv i russestyret som togsjef, og ønsker å forhindre at noe tilsvarende skal skje igjen. 

Kontaktet politiet Politibetjent Mads Holmern ved Hønefoss politistasjon til radiokanalen til NRK Buskerud at de har mottatt henvendelser knyttet til rebusløpet. 

-  En del av fjorårets russ tok kontakt på bakgrunn av filmer og bilder som ble lagt ut i sosiale medier, og spurte hvordan de skulle gå fram for å slette dette. Vi fikk ikke inn noen anmeldelser på dette, sier Holmern til NRK Buskerud. 

Enkelte elever skal ha slitt med psykiske problemer i etterkant av hendelsen. Helsesøster ved skolen, Mette Preston, sier til Dagbladet at hun ble kontaktet av en foresatt til en av fjorårets elever ved skolen i høst. 

- Vedkommende hadde sett en film av hendelsen på nettet. Jeg har hørt at noen har slitt med problemer, men jeg vet hvor mange det dreier seg om, sier Preston. 

- Usigelig trist Siden personene ikke lenger er elever ved Ringerike videregående, er de også utenfor skolens ansvarsområde. Ledelsen ved skolen sier de ble kjent med hendelsen gjennom helsesøster i høst.

-TRIST:  Assisterende rektor ved Ringerike videregående skole sier skolen har iverksatt en rekke tiltak for å hindre at en slik hendelse skjer igjen. Foto: Privat
-TRIST: Assisterende rektor ved Ringerike videregående skole sier skolen har iverksatt en rekke tiltak for å hindre at en slik hendelse skjer igjen. Foto: Privat Vis mer

- Det hele er usigelig trist, og vi ønsker å hindre at noe slikt gjentar seg, sier assisterende rektor Eli Kihle Hanssen, som har tredjeklassingene som ansvarsområde. 

Hun sier at slik hun har oppfattet det, har det ikke vært snakk om overgrep av noen art, men at dette har vært frivillige seksuelle handlinger. 

Skolen har vært i flere samtaler med årets russestyre, og det har blitt avholdt et orienteringsmøte for foreldrene til årets tredjeklassinger. Det har også blitt en temadag om russeferingen i samarbeid med politiet, helsesøster og vegvesenet. Russestyret har også vært i dialog med politiet, som kommer til å patruljere i området natt til 17. mai, ifølge Hanssen. 

- Det har også blitt utarbeidet tre klare hovedregler for russefeiringa: Det er ikke lov å være naken, det er ikke lov å ha sex eller utføre seksuelle handlinger, og det er ikke lov å nyte ulovlige rusmidler, sier Hanssen.  

Nakenhet i rebusløp Hanssen sier de ikke er kjent med liknende episoder fra tidligere år, men at det har vært tilfeller av «nakenhet» under rebusløpene. Helsesøster ved skolen sier imidlertid at hun hørte om en tilsvarende episode for noen år siden. 

Dette er ukjent for rektor ved skolen, Ragnvald Lien. 

- Det med nakenhet har forekommet tidligere. Men jeg kjenner ikke til om det har vært seksuelle handlinger. Så lenge jeg har vært i ledelsen har det foregått i mer sømmelige former med poster og ting som skulle løses. Men det har gått sport i tøye grensene, sier Lien til Dagbladet. 

Han sier at skolen de siste årene har vi hatt foreldremøte, selv om elevene er 18, for snakke om russens oppførsel. 

Endrer reglene Katarina Halvorsen sier at det ikke er noen enkeltpersoner som kan klandres for det som skjedde, men at det er tre faktorer som førte til at situasjonen kom ut av kontroll

- Det ene er russestyret, som er arrangør av rebusløpet. Det andre er andreklassingene, som står for oppgavene ved rebusløpet, og det tredje er russen selv, sier Halvorsen. 

Hun sier at flere har grudd seg til årets feiring, og at det derfor har vært viktig for årets russestyre å sørge for at rebusløpet gjenoppstår som en hyggelig aktivitet som alle kan delta på. 

- GRENSENE BLE VISKET UT: Katarina Halvorsen var til stede under fjorårets rebusløp. I år er hun togsjef, og håper å kunne hindre at fjorårets hendelse gjentar seg. Foto: Privat
- GRENSENE BLE VISKET UT: Katarina Halvorsen var til stede under fjorårets rebusløp. I år er hun togsjef, og håper å kunne hindre at fjorårets hendelse gjentar seg. Foto: Privat Vis mer

Slik rebusløpet har vært lagt opp, har det vært en rekke oppgaver som skulle gjennomføres, og som man fikk poeng for. Vinneren fikk kjøre først i russetoget 17. mai. Halvorsen tror premien og ønske om å oppnå flest mulig poeng kan ha bidratt til at grensene har blitt tøyd. 

- I år har vi gjort det slik at hvis du oppfører deg dårlig på rebusløpet, så kan du miste plassen i russetoget. Hvis det skulle gå dårlig i år, så har andreklassingene makt til å legge ned posten. Vi er også villige til å legge ned hele rebusløpet om vi ser at det utvikler seg i gal retning, sier Halvorsen. 

BLE KONTAKTET AV FORESATT:  Helsesøster Mette Preston ved Ringerike videregående sier at en foresatt til en av fjorårets elever kontaktet henne om rebusløpet i høst etter å ha sett en film av hendelsen. Foto: Ringerike Videregående
BLE KONTAKTET AV FORESATT: Helsesøster Mette Preston ved Ringerike videregående sier at en foresatt til en av fjorårets elever kontaktet henne om rebusløpet i høst etter å ha sett en film av hendelsen. Foto: Ringerike Videregående Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media