Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ringes ned av folk som har sett rart lys på himmelen i Norge

Også i Sverige har UFO-alarmen gått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du sett lyset? Har du tips, bilder, innspill eller video? Last opp videoen din til DBTV-desken, send SMS/MMS til 2400, ring oss på 24 00 00 00 eller skriv til oss på 2400@dagbladet.no.
(Dagbladet): Hovedredningssentralen er blitt nedringt av folk som hadde sett et lys på himmelen over Sør-Norge, men de aner ikke hva det er, skriver BT.

- Vi har ikke fått det bekreftet, men antar det har noe med en meteor som har passert i området å gjøre, ettersom den er observert av så veldig mange over så stor utstrekning, sier vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen i Sola, Asbjørn Viste, til avisa.

- Vi fikk inn et betydelig antall henvendelser - mellom 10 og 20 - om lysfenomenet fra klokka 19.02. Det ble rapportert sett i Bergen, Mjøs-området og Sørlandet, sier Abjørn Viste, redningsleder ved Hovedredningssentralen Sør-Norge, til Dagbladet.
 
 Viste opplyser at lyset også er sett over den nordlige delen av Danmark og Nord-Tyskland nær Bremen.

- Det har sannsynligvis beveget seg lenger mot øst, sier redningslederen.

- Stor meteor Han antar det dreier seg om en meteor.
    
- Det var neppe noen nødrakett når så mange har sett lyset. Vi vet ennå ikke om meteoren har slått ned noe sted, sier Viste.
    
- Det kommer i kveld meldinger om et kraftig lys på himmelen. Meldingene kommer fra Norge, Sverige, Danmark, Finland og Tyskland. Lysfenomenet skyldes en relativt stor meteor som ga flere kraftige lysglimt. Vårt meteorkamera på Harestua registrerte den 18:58:24. Den er også fotografert fra Danmark og Sverige, skriver Norsk meteornettverk på sin hjemmeside.

Foreløpige peilinger viser at meteoren falt ned over den svenske østkysten sør for Stockholm.

- Ble redd Lysoppstandelsen startet i svensk presse tidligere i kveld.

Et uforklarlig lysfenomen er blitt sett på flere steder i Sverige i kveld, skriver Expressen. Er det en rakett, tordenvær eller er det en UFO, spør avisa seg.

- For litt siden så jeg noe som falt fra himmelen. Det var som en stor ildkule, sier Sabina som så dette i Vallentuna utenfor Stockholm.

Klokka var da litt over 19 i kveld.

- Hele himmelen lyste opp. Jeg ble ganske redd. Det gikk utrolig fort. Det så ut som en bordtennisball på himmelen. Den var stor og nær, sier Sabina.

Den svenske avisa har vært i kontakt med flere som har fortalt at de har sett et mystisk lysfenomen. Noen har sagt at det minner om nødraketter, andre beskriver det som lyn og et sterkt lysskinn.

- Piloter har ringt Henrik, som bor på Östermalm i Stockholm, ble også vitne til spesielle fenomenet

- Jeg gikk i Birger Jarlsgatan og ringte pappaen min klokka 19.04 da jeg så to lysskinn som jeg trodde var raketter som hadde blitt skutt opp over hustakene. Da det dro i vei i høy fart ble det til to lyn. Samtidig sa pappa i telefonen at han så to lyn og at han skulle gå ut på balkongen for å se om det var tordenvær. Han bor i Hässelby, sier Henrik.

Meteorologisk institutt i Sverige, SMHI, er blitt kontaktet av folk som undrer seg.

- Piloter som har fløyet har tatt kontakt og spurt om vi kan si hva det er. Det er ikke noe som har med vær å gjøre, i hvert fall, sier meteorolog Emilie Hörnqvist til Expressen.

Trolig forklaring Trolig finnes det en naturlig forklaring på lysfenomenet. Ifølge ekspert Clas Svahn, dreier det seg trolig om en meteor.

- Det høres ut som om det er en bolid, en stor meteor. Det er en stor romstein som har gått inn i atmosfæren, sier Svahn til Aftonbladet.

Når romsteinen eksploderer gir den fra seg et svært sterkt lysskinn, og det er ikke uvanlig at det kan sees over et veldig stort område, fra nord til sør i Sverige, opplyser eksperten.

SKINNENDE OBSERVASJON: Norsk meteornettverks meteorkamera på Harestua registrerte den store meteoren klokka 18:58:24. Foto: Norsk meteornettverk
SKINNENDE OBSERVASJON: Norsk meteornettverks meteorkamera på Harestua registrerte den store meteoren klokka 18:58:24. Foto: Norsk meteornettverk Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!