Ringes ned om rabies etter Birgittes død

- Bra om den tragiske sykdommen og dødsfallet kan føre til noe som er godt også, sier talsperson for familien.

FÅR TELEFONER: Gunnar Hasle ved Reiseklinikken sier de opplever telefonstorm av folk som har spørsmål om rabies. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
FÅR TELEFONER: Gunnar Hasle ved Reiseklinikken sier de opplever telefonstorm av folk som har spørsmål om rabies. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Da 24 år gamle Birgitte Kallestad fra Fjell kommune døde denne uka, var det første kjente rabiesdødsfallet i Norge på 200 år.

Etter at nyheten om at en norsk kvinne først var smittet, og seinere mistet livet, som følge av den livsfarlige sykdommen, har profilert lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken blitt nedringt.

- Cirka tre av fire henvendelser vi får, handler om rabies nå. Det er snakk om mellom 20 og 30 personer daglig. Akkurat nå koker det på telefonen, sier reiselegen til Dagbladet.

- Folk spør om de kan få rabies fra fugler, svaret er nei, og mange spør om de bør ta vaksine før de skal ut og reise. I alle tilfeller gir jeg samme vaksineråd som Folkehelseinstituttet - nemlig at det stort sett ikke er nødvendig dersom du ikke skal jobbe med dyr i et u-land, men at du kanskje bør vurdere det hvis du skal backpacke eller oppholde deg mye utendørs i områder utenfor allfarvei.

NRK har også snakket med en annen reiseklinikk som bekrefter at de opplever økning i henvendelser om rabies.

- På en helt vanlig toukers ferietur til Thailand anbefaler vi ikke vi rabiesvaksine, sier Hasle til Dagbladet.

Liten smitterisiko

Han understreker risikoen for å få rabies på reise er veldig liten - men råder folk til å generelt ikke ha kontakt med pattedyr i områder hvor det er rabies.

Folkehelseinstituttet skriver på sine sider at det årlig er mellom 100-150 personer i Norge som får såkalt posteksponeringsprofylakse - altså etterskuddsvis behandling mot rabies - etter dyrebitt de har pådratt seg i land hvor rabies er endemisk.

Behandlingen består av vaksine mot rabies, og om det er høy risiko for smitte også såkalt rabies-immunoglobin, som er antistoffer mot rabies, laget av blod fra mennesker som er vaksinert mot rabies.

- Rabiesvaksine er det enkelt å få tak i, men rabiesimmunoglobin er ikke like enkelt. Det er viktig å starte behandlingen så fort som mulig dersom du blir bitt, enten du har tatt to vaksinedoser i hjemlandet før du reiser, eller du ikke er vaksinert i det hele tatt i forkant, sier han.

- Om man har fått vaksine før avreise er det mye enklere: Man trenger to doser med rabiesvaksine, med 3-4 dagers mellomrom, men ikke RIG, som både er svært kostbart og vanskelig tilgjengelig. Kanskje må man fly fra Bali til Bangkok for å få det, forklarer han.

DØDE: 24 år gamle Birgitte Kallestad fra Fjell kommune utenfor Bergen døde mandag av rabies etter å ha blitt smittet av rabies etter at en valp bet henne på tur til Filippinene. Foto: Privat
DØDE: 24 år gamle Birgitte Kallestad fra Fjell kommune utenfor Bergen døde mandag av rabies etter å ha blitt smittet av rabies etter at en valp bet henne på tur til Filippinene. Foto: Privat Vis mer

I alle tilfeller er det viktig å vaske såret så fort som mulig dersom du blir bitt, kloret, eller ripet opp av et pattedyr i et område med rabiessmitte.

Hvis du er bitt av et dyr som du mistenker at kan være smittet av rabies, bør du uansett oppsøke lege.

Sprer informasjon

Avdøde Birgitte Kallestads familie har i ettertid av dødsfallet, ytret ønske om at vaksinering mot rabies «blir med i programmet for steder hvor det kan være rabies, og at folk blir oppmerksomme på farene».

- De ønsker nok at det blir mer oppmerksomhet om vaksiner generelt, og rabies spesielt, i forbindelse med reiser til land hvor det er aktuelt, sier Jens Eikås, som er smittevernlege i Fjell kommune til Dagbladet.

- Hvis dødsfallet kan føre til at kanskje andre, som ellers ville blitt smittet og dødd, ikke blir det, er det bra om den tragiske sykdommen og dødsfallet kan føre til noe som er godt også. Det er nok deres tanke, sier Jens Eikås, som fungerer som talsperson for familien.

Svært alvorlig

«Rabiesvaksine er aktuelt for reisende som skal bo eller reise i områder med rabies hvor medisinsk behandling ikke er raskt tilgjengelig eller som skal arbeide med dyr som kan være smittet med rabies», skriver Folkehelseinstituttet.

De skriver at 1500-2000 personer såkalt preeksponeringsprofylakse - altså vaksine i forkant av at de blir smittet - i Norge hvert år.

Det gir delvis vaksinasjon i flere tiår, men må følges opp med mer vaksinasjon dersom du blir bitt av et dyr du mistenker at kan ha rabies.