Ringnes blir dansk

- En nasjonal tragedie, sier Christian Ringnes til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Varemerket Ringnes som er på alles lepper i Norge er ikke lenger norsk. Orkla kunngjorde i dag at de selger sin 40 prosent andel i bryggerikonsernet Carlsberg Breweries til Carlsberg AS. Dermed forsvinner en del av norsk industrihistorie ut av norsk eierskap og over på danske hender. Nå har Ringnes vært delvis utenlandsk noen år allerede, men om bedriftsforsamlingen i Orkla sier ja til dagens milliardsalg på e møte 3. mars, er Ringnes definitivt ikke norsk lenger.

Lang historie

Orklas drikkevareproduksjon strekker seg tilbake til 1839 da Arendals Bryggeri ble grunnlagt. I 1876 ble Ringnes Bryggeri i Kristiania etablert. Det er dette bryggeriet som har vært markedsleder og de senere årene styrt utviklingen innen bryggerinæringen og produktutviklingen i Norge.

Finansmannen og eiendomsutvikleren Christian Ringnes visste ingenting om Orklas salg før Dagbladet.no kontaktet ham i formiddag. Det var Christian Ringnes sin oldefar, Ellef, som sammen med sin bror Amund Ringnes etablerte Ringnes Bryggeri.

- Hva synes du om meldingen om dagens salg?

- Det er beklagelig. Det er en nasjonal tragedie. Et land som ikke eier sitt største ølmerke må sammenlignes med en mann uten potens, ja kanskje sågar uten kjønnsorgan, sier Ringnes.

Orklas kronjuvel

Han synes det er spesielt synd at Orkla som var i ferd med å strukturere ølnæringen med skandinavisk basis må gi slipp på kronjuvelen i sin porefølje.

SOLO FORSVINNER: Ringnes lanserte Solo Pluss tilsatt med det søramerikansk naturmiddelet guarana. Ifølge reklamen brukes det som potensmiddel. Ifølge Ringnes-etterkommer Christian Ringnes mister Norge potensen med salget av selskapet til danske Carlsberg. Foto: RINGNES
SOLO FORSVINNER: Ringnes lanserte Solo Pluss tilsatt med det søramerikansk naturmiddelet guarana. Ifølge reklamen brukes det som potensmiddel. Ifølge Ringnes-etterkommer Christian Ringnes mister Norge potensen med salget av selskapet til danske Carlsberg. Foto: RINGNES Vis mer

- Men jeg gleder meg over at Orklas ledelse har prøvd å beholde drikkevaredivisjonen. Det er nemlig åpenbart det eneste fornuftige, men det er sørgelig at de på en slik tragisk måte har mislykkes.

Orkla skriver i en børsmelding i dag at de forsøkte å kjøpe Carslberg AS sin 60 prosent store andel i Carlsberg Breweries, men at dette av flere årsaker ikke lot seg gjøre. Derfor var salg den nest beste løsningen. Orkla får 17,5 milliarder kroner for sin eierandel av verdens femte største bryggerikonsern. Det gir en bokført gevinst på 12,5 milliarder kroner.

- De har fått en god pris, men siden Carlsberg er eiet av en stiftelse, som har ganske mange ikke-økonomiske motiver, så var det opplagt det var vanskelig å få kjøpt dem ut, sier Ringnes.

Solo forsvinner

- Hva synes du om at de ansatte sier nei til salget?

- Jeg tror de ansatte i Ringnes og Orkla verner Norges verdier bedre enn danskene gjør. De kjente norske varemerkene vil forsvinne, sier en nedslått Ringnes.

Han mener at Norge om 20 til 25 år ikke vil ha et ølmerke som heter Ringnes, Frydenlund osv. Han tror også at Carlsberg vil erstatte Pepsi Cola med Coca Cola og at Solo vil forsvinne til fordel for Fanta.

- Det blir de store internasjonale merkenavnene som vil ta over markedet, sier Ringnes.

Han har hele tiden hatt en drøm om at bryggerivirksomheten til Orkla ville havne på Ringnes-familiens hender. Enten i hans levetid eller senere generasjoner.

- Nå blir det enda vanskeligere å oppnå denne drømmen, beklageligvis sier Christian Ringnes.

Milliardutbytte

På grunn av salget gis det et ekstraordinær utbytte til Orkla-eierne på 25 kroner pr. aksje. Det betyr at profilerte investorer som Stein Erik Hagen, Christen Sveeas og Folketrygdfondet får millioner utbetalt om kort tid. Fondet kan kassere inn 720 millioner kroner. Hagen kan vente seg 431 millioner kroner på konto. Men Christen Sveaas har en opsjon på 3,6 millioner aksjer eiet av Hagen. Om Sveaas kjøper disse aksjene vil han overta 173 millioner kroner av Hagens utbytte, skriver Dagens Næringsliv.

Hadde det vært meg hadde jeg sagt nei til salg og ikke cashet inn, sier Christian Ringnes. Bedriftforsamlingen i Orkla møtes 3. mars for å avgjøre et salg. Det er samme dag som Christian Ringnes sin 50-års dag.

- Den beste bursdagsgaven jeg kan få er om bedriftforsamlingen sier nei til salg av Orklas drikkevaredivisjon, sier Christian Ringnes.

FLASKESAMLER:</B> Christian Ringnes er godt kjent for verdens største flaskesamling. - Jeg har samlet mer Ringnes-historie enn Orkla selv, sier Christian Ringnes.