Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ringnes? Nei takk!

Ringnes la ned Tou bryggeri i Stavanger, selv om det tjente penger. 15 stortingspolitikere nekter å finne seg i det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Først ble produksjonen av Nordlandspils flyttet ut av hjembyen Bodø, til store lokale protester. Nylig skjedde det samme med Tou, selv om Stavanger-bryggeriet går med overskudd. Mange frykter at flere skal bli kjøpt opp og lagt ned for å gi økt profitt til Ringnes-aksjonærene.

Boikott

15 stortingspolitikere nekter nå å kjøpe Ringnes-produkter. Hallgeir Langeland (SV) står i bresjen for den nasjonal boikotten av bryggerigiganten, og delte blant annet ut løpesedler på Stortinget like før ferien. Hans mål med aksjonen er å få Ringnes-styret til å omgjøre vedtaket om å legge ned Tou i Stavanger, og i stedet investere i boksebehandlingsutstyr.

- Det Ringnes nå driver med, er rå kapitalisme av verste sort. Jeg er ikke i tvil om at Tou bare er ett steg på veien. De neste som ryker, er E.C. Dahl og Arendalspilsen. Det må vi stoppe, sier Langeland.

Frykter for lokalt øl

- Ser du ikke poenget med at Ringnes må effektivisere for å styrke seg i konkurransen med internasjonale aktører?

- Det som skjer når en legger ned den lokale ølkulturen, er at det blir likegyldig for folk hvor ølet kommer fra. Og da kan man like gjerne kjøpe Heineken som et norsk merke. Skal vi kjempe for norske arbeidsplasser, må vi ha produkter som folk føler tilhørighet til, sier Langeland.

Boikotten krysser både fylkes- og partigrenser. Selv Høyre-representanter er med.

- Ringnes står selvsagt helt fritt til å gjøre sine disposisjoner, men det er bra å synliggjøre at det har sin pris å forlate et lokalsamfunn. Disse protestaksjonene er nesten rørende, sier Siri Meling (H).

Andre boikotter Ringnes som et føre-var-tiltak.

- Jeg er med på dette for å verne Aass for framtida. Jeg synes det er viktig å skape bevissthet rundt lokale bryggerier, sier Buskeruds SV-representant Magnar Bergo.

Finanspolitiker Tore Nordtun fra Rogaland Arbeiderparti har også begynt å velge annerledes i butikken.

- Dette er en oppførsel fra bedriftseiere som vi ser stadig mer av. De viser holdninger som vi ikke så for noen år siden.

Feid bort

- Arbeidstakere som har vært med på å bygge opp bedriften gjennom generasjoner, blir feid bort. Dette er en etikk og moral som er blitt satt i system den siste tida. Det skjer ikke bare i bryggeribransjen. Men Tou er et stjerneeksempel, sier Nordtun.

VISER HVOR HALLGEIR KJØPTE ØLET: Stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV) er fra Tau i Rogaland, hvor Tou-bryggeriet ble startet. Han leder nå an i boikotten av Ringnes.