- Ringstad levde i frykt

Ordene som møtte Bandidos i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Cirka 20 minutter ut i den rettpsykiatriske forklaringen kom beviset på hvorfor ankesaken mot drapstiltalte Jan Ivar Ringstad (38) er satt under svært strenge sikkerhetstiltak i sikkerhetssalen i Borgarting lagmannsrett.

Fakta Mysen-drapet

* 13. mars 2006: Jan Ivar Ringstad (37) skjøt og drepte Lennart Faugli (31). Han ble dømt til 11 års fengsel for overlagt drap i Heggen og Frøland tingrett denne uka. Ankesaken starter i Borgarting lagmannsrett i dag.

* 21. september 2005: To menn (29 år) er siktet av Politiets sikkerhetstjeneste for å ha avfyrt 23 skudd med en UZI maskinpistol mot leiligheten der Ringstad, samboeren og sønnen hennes sov. De samme mennene er den antatte hovedmannen i den såkalte terrorsaken og hans kamerat.

* 5. oktober 2003: Jan Ivar Ringstad slo Lennart Faugli med minst 20 slag med batong. Ringstad hevder han beskyttet seg fordi Faugli truet ham på livet i forkant av slagsmålet.

- Det er ikke noe tvil om at Jan Ivar Ringstad har levd i en alvorlig frykt. Det bestrides ikke, sa rettspsykiater Torgeir Husby i retten i dag.

Det var blant de første ordene to Bandidos-medlemmer fikk høre i retten i dag.

Bandidosbegravelse

Med sine motorsykler parkert rett utenfor rettslokalene entret de to muskuløse Bandidos-mennene rettssalen. De bevæpnede politivaktene strammet seg opp i stolene sine og de ti jurymedlemmene mistet et øyeblikks oppmerksomhet til saken da de så de to herrene kom inn med synlige Bandidos-jakker over armen.

Avdøde Lennart Faugli var medlem av MC-klubben Bandidos. Under begravelsen i fjor var Trøgstad kirke fylt med Bandidos-medlemmer.

Mange av hans MC-venner var også tilskuere i forrige rettsrunde i Heggen- og Frøland tingrett, som av sikkerhetsgrunner også ble ført i sikkerhetssalen i Borgarting lagmannsrett.

Jan Ivar Ringstad har i retten forklart at han levd i konstant frykt helt siden han slo Bandidos-medlem Lennart Faugli utenfor Station Pub i Mysen i 2003 og fram til i dag. Både han og politiet fryktet represalier fra den beryktede MC-klubben.

BEGRAVELSE: Trøgstad kirke var fylt med Bandidos-medlemmer under Lennart Fauglis begravelse i mars i fjor. Foto: Bjørn Langsem
BEGRAVELSE: Trøgstad kirke var fylt med Bandidos-medlemmer under Lennart Fauglis begravelse i mars i fjor. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Den 21. september 2005 ble leiligheten han, samboeren og hennes sønn sov i, pepret med 23 skudd med en UZI maskinpistol. Politiet mistenkte at Faugli bestilte det som karakteriseres som et drapsforsøk.

Den 13. mars i fjor endte konflikten mellom Jan Ivar Ringstad og Lennart Faugli. Da ble Faugli skutt og drept med 14 skudd på vei ut av Heggen- og Frøland-tingrett. Det var Ringstad som løsnet skuddene. Det har han innrømmet.

- Bisarr situasjon

Det er også hovedstridsspørsmålet i Borgarting lagmannsrett denne uka- om handlingen ble utført med overlegg eller forsett. Det var også tema under psykiater Husby sin forklaring i dag.

Han slo fast at Ringstad var deprimert i tiden forut for drapshandlingen. Han har hatt fire samtaler med Ringstad og beskriver ham slik:

- Jeg har aldri fått beskrevet en så bisarr situasjon som han var i på den tiden noen gang, sa psykiateren med over 23 års fartstid i jobben.

De hadde blant annet samtaler fra der Ringstad satt i varetekt etter drapet. På grunn av den konstante trusselsituasjonen satt han isolert på et eget rom i kjelleren til Ila fengsel i et år, noe Ringstad ifølge rettpsykiateren føltes rimelig behagelig for ham.

- Han gjorde det forbausende godt i isolasjon. Hvis man finner en tilværelse i isolasjon i kjelleren til Ila fengsel akseptabel, må han ha hatt et helvete i forkant, sa Husby.

BANDIDOS PÅ PLASS: To medlemmer fra MC-klubben Bandidos møtte opp i Borgarting lagmannsrett under ankedrapssaken mot Jan Ivar Ringstad (38) i dag.
DREPT: Lennart Faugli.
LEVDE I FRYKT: Jan Ivar Ringstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer