Corona

Ringt ned med festmeldinger: - Har ikke kapasitet

- Det er ikke noe uteliv lenger, og festene flyttes derfor hjem. Da har vi ikke kapasitet til å reise rundt i distriktet til alle, sier politiet.

FESTBRÅK: Natt til søndag rykket politiet i Bergen ut til en rekke meldinger om festbråk. Foto: Gorm Kallestad / NTB
FESTBRÅK: Natt til søndag rykket politiet i Bergen ut til en rekke meldinger om festbråk. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 109 000 +795
innlagt199 -13
døde 735 +26
påvist smittet 144 000 000+890.0K
døde 3 060 000 +14.1K
Se mer

I tidsrommet 23 - 05 i natt mottok Vest politidistrikt 42 meldinger om forstyrrelse av natteroen, hovedsakelig fra Stor-Bergen.

- Det sier seg selv at vi ikke har kapasitet til å rykke ut på alle disse, sier operasjonsleder Terje Magnussen til Dagbladet søndag morgen.

Han forteller at meldingene i all hovedsak har omhandlet fester og høy musikk.

- Det er ikke noe uteliv lenger og festene flyttes derfor hjem, og da har vi ikke kapasitet til å reise rundt i distriktet til alle, sier Magnussen.

- Dersom det hadde vært 42 meldinger på Torgallmenningen hadde situasjonen nok stilt seg annerledes, mener han.

Én i arresten

- Har situasjonen blitt mer krevende for dere?

- Både ja og nei. Nå er festene spredd over et mye større geografisk område, og ikke konsentrert i byen i et mindre område, svarer operasjonslederen.

Blant de hendelsene Vest-politiet rakk å rykke ut til i natt, har bare en person blitt tatt med i arresten, etter å ikke ha etterkommet et pålegg fra politiet. Det er ikke registrert noen brudd på smittevernforskriftene, forteller operasjonslederen.

GIGABOT: Politiet i Sheffield måtte avbryte en studentfest med over 150 deltakere. Enorme bøter ble delt ut. Video: South Yorkshire Police / Christian Roth Christensen Vis mer

Bekymret for smitte

- Men vi har fått en del meldinger fra personer som er bekymret for om smittevernet overholdes, men som sagt har vi ikke hatt kapasitet til å følge dette opp.

- Vi må vurdere hver enkelt melding, og i natt har det vært mer enn nok, sier Magnussen.

Bergen følger nasjonale regler med maks ti deltakere på innendørs privat arrangement i leid eller lånt lokale, og 20 deltakere på utendørs privat arrangement, opplyser kommunen.

Serveringssteder som har skjenkebevilling kan servere alkohol, men bare ved bordservering og til gjester som får servert mat. Serveringssteder skal heller ikke servere alkohol etter klokka 22.00.

Oslo: Ingen smittevernbrudd

I Oslo har politiet også fått 42 meldinger om ulike fester i natt - og har rykket ut på 40 av disse.

- 42 meldinger om fest er ikke noe uvanlig på en natt til søndag i Oslo, sier operasjonsleder Vidar Pedersen til Dagbladet.

I motsetning til i Vest, opplever Oslo-politiet å ha god kapasitet til å rykke ut på meldingene de mottar nå, ettersom det for tiden er full skjenkstopp i hovedstaden.

- Med tanke på at utelivet er stengt, har vi mindre klassisk helgeproblematikk i sentrum, som igjen frigjør ressurser til å reise ut på de meldingene vi får, sier Pedersen.

RAVE: Det ble arrangert en ulovlig fest i en forlatt bar i Øst-London. Nå står arrangøren i fare for å få en bot på 10 000 pund, noe som tilsvarer 120 000 norske kroner. Vis mer

Heller ikke i Oslo er det i natt registrert et eneste brudd på smittevernreglene.

- Faktum er det at av de 40 stedene vi oppsøkte i natt, fant vi ingen smittevernbrudd, så mitt hovedinntrykk er at folk tar hensyn og følger de reglene og rådene som gis, sier Pedersen.

Gjemte seg

Det er imidlertid ikke bare i storbyene det er meldt om festbråk denne helga. I løpet av natta har politiet i Finnmark måttet dempe støyen på fester i Hammerfest, Kirkenes, Alta og Vadsø.

I Bodø stoppet heller ikke byens strenge coronatiltak ti tenåringer fra å ha fest natt til søndag. Der er festdeltakerne anmeldt og risikerer høye forelegg, skriver NTB.

- Det kan ligge på opp mot ti tusen kroner per person, og for den som er ansvarlig for festen, så kan bota bli høyere. Idet du tar inn folk, så må du også sørge for at de lokale forskriftene blir fulgt. I dette tilfellet ble de ikke det, sier operasjonsleder Kai Eriksen til Avisa Nordland.

Til TV 2 forteller operasjonsleder Kenneth Magnussen om den noe spesielle situasjonen som møtte politiet på stedet.

- Etter hvert viste det seg at ungdommene hadde gjemt seg under senger og i skap. Det var tydelig at de ikke ønsket å bli funnet, sier Magnussen.

Siden natt til lørdag har det ikke vært lov med private sammenkomster i hjem og fritidsboliger med mer enn fem gjester i Bodø kommune.

- Forskriften har kommet til Bodø kommune for å få bukt med smittesituasjonen. Derfor valgte vi å slå ned på dette i natt siden vi i går natt var ganske fleksibel med å gi advarsler til folk. Det er ikke noen spøk lenger det her, sier Eriksen.

Festdeltakerne var 17 og 18 år gamle.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 142 793 (21.3%)i Norge har fått dose nr 1
304 512 (5.67%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer