Ringte 112: «Jeg skulle drepe henne, men vet ikke om hun er drept eller ikke»

Mann (23) kjørte utfor veien med vilje, tok kvelertak på kvinnelig passasjer og ringte politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 23 år gammel mann som i går ble besluttet varetektsfengslet, siktet for drapsforsøk på ei venninne, ringte selv politiet midt under det nær dødelige dramaet i Oppdal på lørdag.

Det framgår av fengslingskjennelsen fra Sør-Trøndelag tingrett.

- Vet ikke om hun er drept Etter at kvinnen møtte 23-åringen ikke langt fra hjemmet hennes, satt hun i passasjersetet mens mannen kjørte bil. I forbindelse med en opprivende diskusjon, kjørte mannen bilen av veien med vilje. Umiddelbart etterpå la han hendene sine rundt halsen på venninnen og klemte til så hardt at hun besvimte.

Etter å ha forlatt bilen og trukket et stykke unna, ringte han 112. Mens han var i kontakt med politiets operasjonssentral uttalte 23-åringen:

«Jeg skulle drepe henne, men vet ikke om hun er drept eller ikke».

23-åringens forsvarer, advokat Terje Engebretsen, bekrefter at klienten har erkjent både at han kjørte av veien med vilje og at han tok kvelertak på fornærmede.

- Språkproblemer To dager etter hendelsen hevdet 23-åringen at han ikke hadde som intensjon å ta livet av venninnen.

- Han modererte dette da han forklarte seg, og sier nå at han gjorde dette for å skremme henne. Min klient snakker ikke særlig godt norsk, og ga i retten uttrykk for at ordvalget hans i 112-samtalen bar preg av disse språkproblemene, sier Engebretsen til Dagbladet.

Ifølge forsvareren oppdaget mannet at kvinnen var kommet til bevissthet igjen i løpet av den dramatiske 112-samtalen.

- Han har forklart at han ringte 112 etter noen minutter. Han hadde beveget seg litt bort fra stedet, men mans han sto og snakket med politiet så han fra litt avstand at kvinnen hadde reist seg og begynt å gå, sier advokaten.

Ifølge ham er klienten ikke anklaget for å ha gjort noen nye utfall mot kvinnen etter dette. Fornærmede ble hentet i ambulanse.

- Har snakket om bakgrunn Både fornærmede og siktede er bosatt i Oppdal, er av utenlandsk opprinnelse og kjenner hverandre fra før. Overfor politiet har 23-åringen, som ikke skal være tidligere straffet eller være ilagt besøksforbud, forklart seg om et  motiv for angrepet.

- Han har forklart seg om bakgrunnen, men dette er noe vi nå skal gå opp med vitner og derfor ikke vil uttale oss om, sier politiadvokat Hans Vang ved Sør-Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.

Han opplyser at politiet ikke har vært i kontakt med verken siktede eller fornærmede ved tidligere anledninger.

Forsvareren kaller kvinnen er en «bekjent» av siktede, men heller ikke han vil kommentere detaljer om hvilken relasjon de to hadde på gjerningstidspunktet.

- Men handlingene virker å være noe som skjedde spontant og ingenting tyder på planlegging, sier Engebretsen til Dagbladet.

«Det sentrale temaet i etterforskningen vil være om siktede har hatt et drapsforsett. Avhørt av personer i miljøet rundt siktede vil kunne belyse dette. Innhenting av trafikkdata fra siktedes telefon vil kunne sette politiet på sporet av vitner en ikke har oversikt over», heter det i kjennelsen fra Sør-Trøndelag tingrett.

Den slår fast at 23-åringen må fengsles i fire uker med brev- og besøkskontroll for å unngå at han påvirker potensielle vitner.