Ringte advokat - bare en time før brannen

HARAMSØY (Dagbladet): Bare en time før branntragedien ble oppdaget, snakket den omkomne trebarnsmora Gunnvor Sivertzen (37) både med sin advokat og med barnehagen i bygda. Hun skal ikke ha virket stresset under samtalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går døde også lille Hector Simon (5) på Haukeland sykehus av røyk- og brannskader, etter å ha kjempet tappert for livet i over et døgn.

Den ufattelige tragedien har dermed krevd livene til hele familien på fem personer. Både storebror Hugo Ariel (7) og søstera Maria Alexandra (3) mistet livet under branntragedien mandag, sammen med foreldrene Gunnvor Sivertzen og Hugo Hector Miranda (44).

Mange sjalusidrap

Antall drap innen familien har økt kraftig i Norge de siste årene. Følgende mulige sjalusidrap etterforskes:

  • 6. august, Haramsøy: Mor, far og tre barn på sju, fem og fire år omkom. Politiet mener at brannen er påsatt, på grunn av at de har funnet flere arnesteder inne. Politiet antar at samlivsbråk utløste tragedien.
  • 29. juli, Melbu/Stokmarknes: Grete Rødberg ble funnet død som følge av stump vold mot hodet. Politiet har konkludert med at det var hennes 30 år gamle ektemann som drepte henne, og anser saken som oppklart.
  • 27. juli, Bergen: Hanne Kristine Olsen ble overkjørt med bil, og hennes datter fikk alvorlige hodeskader. Kvinnens 40 år gamle samboer er varetektsfengslet.
  • 19. juni, Sykkylven: En 37-åring er siktet og varetektsfengslet for å ha drept sin 46 år gamle samboer. Mannen ringte selv politiet og fortalte om drapet.
  • 16. juni, Frogner: En mann og hans kvinnelige samboer ble funnet døde. Politiet etterforsker dette som et mulig sjalusidrap med påfølgende selvmord.
  • 1. juni, Hønefoss: To tidligere ektefeller ble funnet drept. Trolig en familietragedie.
  • Januar, Göteborg: Ann-Britt Nylund (53) ble funnet hengt på sitt eget loft. I juli ble hennes tidligere samboer (47) tiltalt.
  • 1. juni 2000, Meløy: Linda Didriksen forsvant og ble funnet nøyaktig ett år seinere. Hun ventet barn, og samboeren hun ventet barn sammen med, er siktet for drapet.

Politiet mistenker at faren står bak brannen.

Ringte en time før

- Jeg hadde en kort telefonsamtale med Gunnvor Sivertzen like før det skjedde. Etter avtale skulle hun ringe tilbake til meg 20 minutter seinere. I stedet kom beskjeden om den ufattelige tragedien, sier advokat Odd H. Hovde i Ålesund.

- Etter tolv år i politiet trodde jeg at jeg hadde opplevd det meste, men dette er en tragedie som overgår alt. Jeg vil ikke bidra til å fordele skyld i denne saken, sier Hovde.

Bodde i telt

For naboer og venner skal familieforholdene ha virket fredelige og normale, men i går ble det kjent at Gunnvor Sivertzen 24. juni tok kontakt med politiet med ønske om å holde mannen unna hjemmet.

44-årige Hugo Hector Miranda var torturoffer fra Chile, og skal den siste tida ha fått psykiatrisk behandling for det han opplevde.

Vitner har forklart at han den siste tida har bodd i et telt ved sjøkanten på et jorde like foran hjemmet.

Søndag skal han ha høytrykksvasket og spylt hele bolighuset utvendig. Barna skal ha deltatt i dette arbeidet.

- Noen ganger kan alt se ut til å være i orden, men plutselig kommer det en eksplosjon, sier politiinspektør Olav Aarø, som leder etterforskningen på sunnmørsøya.

Ifølge VG skal familiefaren ha truet hele familien på livet bare to uker før brannen som utryddet hele familien.
- Jeg skal ta hele familien med meg inn i evigheten, skal mannen ha sagt til sin samboer fordi hun ønsket å bryte ut av forholdet, ifølge VGs kilde.

Ingen konklusjon


Han advarer mot å trekke forhastede slutninger som fordeler skyld.

Etter at de tekniske undersøkelsene ble avsluttet i boligen hvor tragedien fant sted mandag morgen, vil politiet fortsatt ikke konkludere om hva som har skjedd.

- Vi venter med konklusjonen til obduksjonsrapportene foreligger. Obduksjonen vil skje i Ålesund i dag og muligens i morgen, sier Aarø, som tror politiet vil finne løsningen på tragedien.

Informasjonsmøte


I går kveld var nær halvparten av de 800 øyboerne samlet i samfunnshuset til et informasjonsmøte med politiet, kommunale etater og kirkens folk på plass.

- Det som har skjedd har også gått inn på oss som har dette som yrke, fortalte Ola Anton Utvær i politiets etterforskningsgruppe til de frammøtte.

Det som for øyboerne på Haramsøy virket som et greit familieforhold, kan ha vært et problemfylt samliv mellom foreldrene. Under informasjonsmøtet i går var det tid for tårer og sorg.

- Jeg ber om at folk må være medmennesker og ta hensyn til hverandre. Her på øyene tror jeg dere er flinke til det, sa ordfører Oddbjørn Vatne til øyboerne i går.

De omkomnes familie har bestemt at de fem familiemedlemmene ikke skal begraves på Haramsøy. På øya skal det før helga arrangeres en sørgegudstjeneste, og det er opprettet en protokoll i kirka hvor befolkningen kan sende sin hilsen til de pårørende.

SKAL FINNE LØSNINGEN: Politiet har god tro på at de skal finne ut hva som egentlig skjedde på Haramsøy. Her er John-Kåre Flo ved Ålesund politistasjon foran det nedbrente huset der familien på fem døde. Politiet har tidligere uttalt at de mistenker faren i familien for å ha tent på huset.