BRANN: Brannvesenet i Sør-Rogaland har bedt om hjelp fra brannhelikopter for å slukke skogbrannen i Rogaland. Foto: Brannvesenet Sør-Rogaland IKS / NTB scanpix
BRANN: Brannvesenet i Sør-Rogaland har bedt om hjelp fra brannhelikopter for å slukke skogbrannen i Rogaland. Foto: Brannvesenet Sør-Rogaland IKS / NTB scanpixVis mer

- Ringte brannvesenet og sa at han tente på kjempebrann med engangsgrill

Nå jobber 70 mann med å slukke flammene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er søndag ettermiddag to store og en mindre skogbrann i Sør-Norge - i Skjeberg i Sarpsborg, og to steder i Rogaland.

En person ringte selv til brannvesenet og fortalte at han startet gress- og lyngbrannen på Edlandsfjellet i Rogaland som følge av bruk av engangsgrill, opplyser brannvesenet til Stavanger Aftenblad.

Brannvesenet i Sør-Rogaland la lørdag ned totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs.

Ny brann Sivilforsvarets fredsinnsatsgruppe er på stedet, ifølge NTB, i tillegg bistår lokalbefolkningen med traktorer og utstyr som lettere kommer seg fram i det ulendte terrenget.

Samtidig fikk brannvesenet i Sør-Rogaland melding om en ny skogbrann klokken 17.25 søndag ettermiddag. Brannvesenet fra Moi er i ferd med å slukke skogbrannen, som brøt ut sør for Eidsvatnet i Lund kommune i Rogaland.

- Vi håper å få kontroll innen kort tid, opplyser Sør-Rogaland brannvesen på Twitter.

På fem steder I Skjeberg i Sarpsborg kommune har de ikke kontroll over flammene.

- Det brenner på fem ulike steder, og vi har foreløpig ikke kontroll. Brannfly har vært oppe for å få en oversikt, sier operasjonsleder Terje Marstad i Østfold politidistrikt til NTB.

Det er svært tørt i området, og mye furuskog som lett kan ta fyr, ifølge NTB. Myndighetene ber folk innstendig om å være forsiktig med engangsgriller, sigarettsneiper og annen ild sør i landet.

I Rogaland har de satt inn et brannhelikopter og totalt 70 mannskaper for å bistå i slukningsarbeidet av en gressbrann på Edlandsfjellet i Gjesdal kommune.

Ut igjen Brannhelikopteret hadde akkurat rukket å komme tilbake på Torp etter å ha bistått i slukkingen av en gress- og lyngbrann i Time kommune i Rogaland. Brannen startet lørdag kveld og var først under kontroll i 8-tiden søndag morgen.

- Til sammen 70 mannskaper er i aksjon. Mannskapene kommer fra Bryne, Klepp, Sandes og Ålgård er på stedet og driver slokking nå, mens Riska og Gilja er på vei, opplyser brannvesenet i Sør-Rogaland i en pressemelding.

Brannvesenet i Sør-Rogaland la lørdag ned totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs.

Ingen rotbløyte Brannfaren vil fortsette inntil Sør-Norge får seg en skikkelig rotbløyte, melder meteorologene.

Og Meteorologisk institutt har nok ingen beroligende meldinger å komme med i så måte. Riktignok blir det fra tirsdag av kjøligere i Sør-Norge, men noe særlig nedbør å snakke om blir det ikke den nærmeste uka, med unntak av i Trøndelag.

- Det vil ikke noe særlig nedbør østafjells den neste uka. Det kan bli noen millimeter på onsdag, men stort sett blir det mye oppholdsvær, sier vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe til NTB.

Veldig forsiktige Det lille som måtte komme av nedbør på onsdag, er altså ikke nok til å avblåse skogbrannfaren.

- Det er stor skogbrannfare særlig i et belte langs kysten i hele Sør-Norge til og med Trøndelag, advarer Hans Kristian Madsen, avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DBS).

- Folk må være veldig forsiktig. Vi forventer at de følger de anvisninger og pålegg som det lokale brannvesenet gir. Selv en sigarettstump er nok til å utløse en brann, påpeker han overfor NTB.

- En liten uskyldig sak kan fort ende opp med at hus og hjem kan gå tapt, sier han og minner om brannene i vinter, blant annet i Flatanger, hvor 55 bygninger gikk tapt.

Ekstra helikopter Madsen forteller at skogbrannfaren ofte er ekstra stor på denne tiden av året. Det gjelder spesielt der hvor det er barmark og snøen har gått. Etter vinteren er det nok av tørt gress og løv som en sigarettglo kan fenge i.

Direktoratet satte et ekstra skogbrannhelikopter i beredskap før helgen, og det kom til nytte. To ganger måtte det rykke ut til gress- og lyngbranner i Rogaland.

I tillegg var det flere mindre gressbranner rundt om i Sør-Norge i helgen, blant annet utenfor Tønsberg.