FAMILIESTRID: På dette bildet fra 2004 har forretningsmannen Trond Mohn (t.h.) nettopp gitt den nye forskningsstiftelsen ved Universitetet i Bergen 250 millioner kroner. Fra venstre står Frederik Mohn, datteren Louise Mohn og kona Mette Mohn. Foto: Helge Hansen/Dagbladet
FAMILIESTRID: På dette bildet fra 2004 har forretningsmannen Trond Mohn (t.h.) nettopp gitt den nye forskningsstiftelsen ved Universitetet i Bergen 250 millioner kroner. Fra venstre står Frederik Mohn, datteren Louise Mohn og kona Mette Mohn. Foto: Helge Hansen/DagbladetVis mer

Ringte for å gratulere faren med 71-årsdagen. Så fikk han vite at milliardimperiet var solgt

Frederik W. Mohn (37) tar striden til retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 13 milliarder kroner og et familieeid milliardimperium. Det er stridens kjerne i det som framstår mer og mer som en bitter familiekonflikt i Bergen.

Det lå lenge an til et generasjonsskifte i familiebedriften som bokstavlig talt har pumpet inn penger i over et halvt århundre. Men da Trond Mohn (71) gjorde salget til svenske Alfa Laval kjent mandag morgen, kokte det over for sønnen Frederik W. Mohn (37).

- Han kan tørke seg et visst sted, sa 37-åringen til TV 2 før han gikk i et møte med sine advokater.

Gratulerte faren Blant advokatene sønnen har engasjert er den profilerte bergensadvokaten Dag Steinfeld og advokat og tidligere jusprofessor Filip Truyen, begge partnere i  advokatfirmaet Wikborg Rein. Truyen har skrevet doktorgradsavhandling på 417 sider om aksjonærers maktmisbruk.

Steinfeld skildrer en hittil dramatisk uke til Dagens Næringsliv, og forteller at Frederik W. Mohn skal ha ringt og gratulert faren med 71-årsdagen sist torsdag. Far og sønn skal forut for denne telefonsamtalen knapt ha snakket sammen det siste året.

- I den forbindelse kom Frederik inn på et tema som har vært gjenganger i familien de senere årene, nemlig generasjonsskiftet. Han foreslo at faren skulle komme hjem til ham på lørdag. Det gjorde han, og da de møttes, sprakk Trond nyheten om at han var i ferd med å selge kjernevirksomheten til Sverige. Det var et sjokk for Frederik, sier Steinfeld til avisa.

Advokatene jobber nå på spreng med å få utlevert alt av informasjon om salget. Til Dagbladet sa Steinfeld tirsdag at de har bedt selgerne om fullt innsyn i dokumentene som kan kaste lys over salgsprosessen: Når og hvordan den begynte, hvordan den forløp og så videre.

- Vi har bedt om alt, sa Steinfeld til Dagbladet.

NEKTER SØNNEN INNSYN: Hovedeier Trond Mohn (t.v.) har solgt familiebedriften Frank Mohn AS til svenske Alfa Laval. Sønnen vurderer nå rettslige skritt.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
NEKTER SØNNEN INNSYN: Hovedeier Trond Mohn (t.v.) har solgt familiebedriften Frank Mohn AS til svenske Alfa Laval. Sønnen vurderer nå rettslige skritt. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Steinfeld og Truyen vil vurdere om Trond Mohn kan rettsstridig ha omgått en forkjøpsrett, og advokatene reagerer på at sønnen ikke ble orientert om salget, selv om han eier 32,2 prosent av konsernet.

Den rettslige tvisten kan dreie seg om en omorganisering av konsernet som skjedde sist høst, der konsernet ble delt i tre. Truyen mener omorganiseringen kan ha skjedd på gale premisser.

- Hvis forutsetningene for en omorganisering forsvinner, kan den bli kjent ugyldig, sier Truyen.

Nekter sønnen innsyn Trond Mohn har engasjert advokatfirmaet Schjødt, men selv sier 71-åringen at det er uaktuelt å dele styredokumenter fra salget av familiebedriften med sønnen.

- De har fått vite det de skulle vite, og ingen dokumenter vil bli utlevert, sier han til DN.

Sønnens advokater vil nå vurdere å be retten om en midlertidig forføyning.

ENGASJERT: Den kjente bergensadvokaten Dag Steinfeld har ført mange saker med bred mediedekning, for eksempel saken til den bedrageritiltalte kontreadmiral Atle Torbjørn Karlsvik som i 2008 endte med endelig frifinnelse.
Foto: Tor Erik H. Mathiesen / NTB Scanpix
ENGASJERT: Den kjente bergensadvokaten Dag Steinfeld har ført mange saker med bred mediedekning, for eksempel saken til den bedrageritiltalte kontreadmiral Atle Torbjørn Karlsvik som i 2008 endte med endelig frifinnelse. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / NTB Scanpix Vis mer