Ringte fra Berlin med bombetrussel mot Værnes

For syk til å bli dømt for trusler i Follo. Etterlyst siden mai - og forteller åpent hvor han er.

 UTLØST FRA BERLIN:  Trondheim Lufthavn Værnes var evakuert og stengt i fire og en halv time mandag - med ringvirkninger, avslysninger og forsinkelser for flytrafikken over hele landet. FOTO: TOR AAGE HANSEN/NTB SCANPIX.
UTLØST FRA BERLIN: Trondheim Lufthavn Værnes var evakuert og stengt i fire og en halv time mandag - med ringvirkninger, avslysninger og forsinkelser for flytrafikken over hele landet. FOTO: TOR AAGE HANSEN/NTB SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 36 år gamle mannen fra Follo, som politiet har sporet til å stå bak bombetrusselen mot Trondheim Lufthavn Værnes mandag, ringte inn trusselen til Avinor fra sitt tilholdssted i Berlin.

Værnes var stengt i fire og en halv time, og fikk konsekvenser for flytrafikken over hele landet.

To døgn etter sitter mannen, som forsvant fra psykiatrisk behandling på Akershus universitetssykehus for fire måneder siden, fortsatt i Berlin, forteller åpent på sosiale medier hvor han holder til i den tyske hovedstaden og kommenterer kaoset han utløste.

Over 20 uoppgjorte saker Det skjer uten han er blitt oppsøkt av norsk politi, som allerede mandag formiddag lokaliserte trusseltelefonens eier.

Dagbladet har ikke oppnådd kontakt med ansvarlig jurist ved Follo politidistrikt, der alle løpende saker mot 36-åringen nå er samlet.

Siden han ble løslatt fra varetekt i oktober i fjor, har Follo-politiet registrert over 20 nye saker mot mannen, etter det Dagbladet vet.

Avsluttet søket midtveis Politiinspektør Jan Birger Jacobsen i Nord-Trøndelag politidistrikt, som Værnes sorterer under, forteller til Dagbladet at politiet avlyste bombesøket da mannens identitet var klar.

Da var en bombehund allerede kommet med helikopter fra Oslo.

- Da vi så hvem gjerningsmannen var, vurderte vi på dette som en tom trussel, sier politiinspektøren.

Da var to bombehunder i jobb på den evakuerte flyplassen , men de hadde ikke vært gjennom hele det avspredde søkeområdet.

- Vår operative ledelse avblåste aksjonen da de fant ut hvem som sto bak trusselen, sier Jacobsen til Dagbladet.
Først dømt - så utilregnelig I mars 2012 ble mannen dømt i Follo tingrett for en rekke trusler gjennom flere år mot både kjente og offentlige tjenestemenn.

De medisinsk sakkyndige var i tvil om mannen var frisk nok til å kunne dømmes, men kom til at han var strafferettslig tilregning.

Mannen selv og hans forsvarer anket dommen, og i oktober i fjor konkluderte Borgarting lagmannsrett motsatt -  at han var strafferettslig utilregnelig.

Ikke syk nok Men lagmannsretten kom til at han ikke var syk nok for tvunget psykisk helsevern, og dermed ble han satt fri etter ett år sammenhengende i varetektsfengsel.

Påtalemyndigheten prosederte på tvungent helsevern, men fikk ikke medhold i retten.

- Det er flere forhold som påvirker en slik beslutning, blant annet alvorlighetsgraden av forholdene han var tiltalt for, sier mannens forsvarer gjennom de to rettssakene til Dagbladet.

- Politiet har ikke tatt kontakt
Han bekrefter at han fortsatt er mannens advokat, men at han av hensyn til taushetsplikt rundt kundeforhold ikke kan opplyse når de sist hadde kontakt.

Men advokaten er kjent med at hans klient er i søkelyset for bombetrusselen mot Værnes mandag formiddag.

- Jeg kan bekrefte at jeg ikke er blitt kontaktet av politiet etter det som skjedde på Værnes, sier advokaten til Dagbladet onsdag ved 16-tiden.

Etterlyst fra Ahus Etter det Dagbladet vet, ble mannen etter løslatelsen likevel innlagt på Ahus til tvungen behandling etter avgjørelse fra en spesialist. Men han forsvant fra sykehuset i mai i år, og har siden vært etterlyst av Romerike poltidistrikt.

Allerede søndag varslet 36-åringen på sosiale medier fra sin skrivestue i Berlin at han hadde trusselplaner.
 
«I morgen skal jeg utløse bombetrusler over hele landet på tilfeldig valgte steder inntil jeg har pengene mine tilbake. Tipper dette blir dyrt for dere tjuvraddsvinsnutetryner!»

- Hva blir konsekvensene ? Litt seinere søndag kveld la han ut dette:

«Hva blir de økonomiske konsekvensene av å true en flyplass, mon tro?»

36-åringen er svært aktiv på sosiale medier. Tre timer etter at flyplassen gjenåpnet på mandag, takket han trønderne.

«Takker og bukker for massiv Trønder-støtte. Fy faan folkens — detta stinker no alldeles forjævlig. Igjen: er fryktelig lei for det.»

Eposten han ifølge adressa.no sendte til Adresseavisen, nevner mannen også.

Den kan tolkes som at han forventet et tipshonorar.

«Nå skylder adressa.no meg 10.000,- også. Neppe noen som trumfer dette tipset på en stund, he he...»