Ringte fra Tromsø

Fant ingen bombe, flyplassen åpnet igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ/OSLO: (Dagbladet.no): En mann med nord-norsk dialekt har ringt inn en konkret bombetrussel til Tromsø Politistasjon.

SISTE: Flyplassen ble ved 18.20-tida åpnet igjen. Det ble ikke funnet noen bombe i terminalbygget, flytårnet, eller området rundt. Passasjerer som har stått siden klokken 15.00 utenfor flyplassen, løp inn i terminalbygget da sperringene ble fjernet. Mange er desperate på å få booket om billetter og finne alternative reiseruter.

Norwegian-flyet som har stått fast på rullebanen siden klokken 15.00 tok av med kurs mot Oslo 17.40. Flyet var strandet i over to og en halv time med 139 passasjerer om bord. 10 passasjerer som ikke hadde rykket å gå om bord ble fraktet ut til flyet før avgang.

Politiet er nå sikre på at bombetrusselen ble ringt inn fra et sted i Tromsø, men har foreløpig ingen personalia på trusselmakeren.

- Vi er i ferd med å søke gjennom  siste del av bygningsmassen, men har ikke funnet noe mistenkelig ennå, opplyser operasjonsleder Tor Einar Eilertsen ved Tromsø Politidistrikt til Dagbladet.no. 

Skulle sprenge klokken 15.00

Trusselmakeren skal ha forklart at en bombe ville eksplodere på flyplassen i Tromsø klokken 15.00. Hele lufthavnen, inkludert flytårnet, ble evakuert.

- Vi fikk trusselen per telefon klokka 14.35. Han sa bomben skulle gå av klokken 15.00. Vi avventer nå situasjonen, og vil ikke starte søk i bygningen før om en time, sa operasjonsleder Arne Hågensen ved Tromsø politidistrikt like før klokka 15.00.

- Kom dere ut hvis dere ikke vil bli drept, skal trusselmakeren ha sagt.

Søker nå

TRUSSEL: Mannen som ringte politiet truet med å sprenge flyplassen klokka 15.00. Fortsatt er terminalen og flytårnet evakuert. Politiet avventer situasjonen. Foto: Kaja Baardsen
TRUSSEL: Mannen som ringte politiet truet med å sprenge flyplassen klokka 15.00. Fortsatt er terminalen og flytårnet evakuert. Politiet avventer situasjonen. Foto: Kaja Baardsen Vis mer

Politi og sikkerhetsvakter søker nå gjennom bygningene på lufthavnen.

Trusselen ble ringt inn til politiet. Det var en nordmann som snakket nord-norsk dialekt som leste inn trusselen. Politiet har ikke klarlagt identiteten på mannen, opplyser politiet. Han skal heller ikke ha oppgitt noe motiv for trusselen.

- Jeg kan bekrefte at vi har en situasjon på flyplassen, sa lufthavnsjef i Tromsø Kjetil Bones Larsen til Dagbladet.no.

Akkurat nå befinner han seg i Oslo, men han vurderer fortløpende sammen med sin overordnede om han skal sette seg på fly til Tromsø.

- Vi har forskjellige prosedyrer i forbindelse med slike hendelser. En evakuering er nå foretatt og vi sjekker ut realitetene i denne meldingen sammen med politiet, sier Bones Larsen.

Strandet på rullebanen

Et Norwegian passasjerfly stod strandet midt på rullebanen med 139 passasjerer og 5 mannskap om bord.

- Passasjerene var i ferd med å gå om bord i maskinen da de ble kjent med bombetrusselen. Passasjerene ble da raskt bedt om å gå pom bord, og flyet ble tauget til en trygg plass, vekk fra terminalbygget, sier informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen i Norwegian til Dagbladet.no.

Politiet ventet til klokken 16.00 før de startet bombesøk i terminalbygget. Først etter at det er klarert, kan trafikken gjennopptas.

Norwegian-flyet skulle etter planen ta av klokken 15.00, og være framme på Gardermoen klokken 16.55.

- Trodde det var en spøk

På flyplassen står nå et par hundretalls mennesker på en parkeringsplass omlag hundre meter fra terminalbygget. Det skal ikke være folk igjen i bygget.

En av de som venter, er Venke Tørmænen. Hun satt på kafeteriaen i avgangsområdet i andre etasje av hovedterminalen da flyplassen ble evakuert.

- Det kom en mann fra flyplassen og sa at vi måtte gå ut med en gang. Han så stressa ut, men vi trodde først at han bare tullet, så vi fortsatte å prate, forteller Venke til Dagbladet.no.

Da hevet mannen stemmen og ropte at alle måtte gå ut på grunn av at det var ringt inn en bombetrussel.

Brannalarmen gikk

- Da vi var på vei ned trappa gikk brannalarmen, forteller hun.

Tørmænen var på vei hjem til Passvik etter å ha deltatt på en messe i Tromsø. Hun er vant til å fly, men har aldri opplevd en bombetrussel før.

- Jeg synes jo det er litt ekkelt og fikk litt hjertebank. Man får verden litt tettere på seg. Dette er jo slik man tenker at skjer andre steder, og ikke her.

Da Dagbladet.no snakket med Tørmænen like før 16.30 i ettermiddag, var det kommet 4-5 busser som de evakuerte kunne varme seg i. De hadde fortsatt ikke sett noe til bombehundene som var varslet å ankomme flyplassen omkring klokka 16.

Venter på å lande

- Ingen fly får lande, og jeg antar at det nå er 6-7 fly som sirkler over Tromsø og venter på å få lande, opplyser Arild Thomassen som jobber på flyplassen.

Han har et flycrew i bilen som venter på å komme ut til flyet, men ingen får bevege seg inn på selve flyplassområdet.

- Her er fem politipatruljer, brannvesen og ambulanser. Vi avventer nå situasjonen, sier han.

Trafikkork

Det har nå oppstått store trafikale problemer på veien mellom Tromsø Sentrum og Kvaløya. Det meldes om flere kilometer lange køer.

EVAKUERT: Langnes (Tromsø) Lufthavn har evakuert ankomst og avgangshallen, samt flytårnet, på grunn av bombetrussel.
VENTER: Flere hundre ansatte og passasjerer står nå på en parkeringsplass utenfor terminalbygget.
STÅR FAST: Her står et Norwegian-fly med 139 passasjerer og fem mannskaper fast på rullebanen. Flyet skulle ha tatt av med kurs for Oslo klokken 15.00 - like etter at bombetrusselen kom.
EVAKUERT: Venke Tørmænen satt på kafeteriaen i terminalen da flyplassen ble tømt for mennesker. - Vi trodde først det var en spøk, sier hun til Dagbladet.no.