Ringte Lars 33 ganger

LILLESTRØM (Dagbladet): Lars Grønnerød ble oppringt 33 ganger av Per Kristian og Veronica Orderud i løpet av fem måneder. Det viser nye dokumenter som ble framlagt i retten i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samme dag som Lars Grønnerød skal ha reist til Orderud gård for å levere en revolver til Per Kristian Orderud, ble det dessuten sendt fem tekstmeldinger mellom de to på mobiltelefon. Politiet mener dette styrker mistanken om at det skjedde et våpenbytte på garden.

Jurister som Dagbladet har snakket med mener at politiet nå har en sterkere sak mot Per Kristian og Veronica Orderud, og dermed også de to andre som politiet mener har medvirket til drapet.

Flere erfarne strafferettsjurister sier at de siktede trolig vil bli sittende i varetekt til langt ut på nyåret.

Handlet om våpen

Mens Lars Grønnerud i perioden fra juleselskapet og fram til trippeldrapet skjedde, har ringt tre ganger til Per Kristian Orderud, har Grønnerød mottatt 33 samtaler og meldinger.

Lars Grønnerød innrømmet i retten i går at flere av disse telefonsamtalene handlet om våpen og våpenbytte.

Politiet mener at de fem tekstmeldingene som ble sendt langfredag i år, er de mest interessante. Det er denne dagen Lars Grønnerød skal ha overlevert en revolver i bytte mot en pistol og 4000 kroner.

Nekter fortsatt

Ifølge Grønnerød skjedde våpenbyttet på Orderud gård mellom 01 og 02 natt til påskeaften.

Per Kristian Orderud nekter fremdeles for at han har fått en revolver av Lars Grønnerød.

De siste seks ukene har Per Kristian Orderud nektet å forklare seg for drapsetterforskerne. I går valgte Per Kristian Orderud å forklare seg, til overraskelse for politiet. Etter det Dagbladet kjenner til, ble disse temaene tatt opp i det lukkede rettsmøtet:

  • Per Kristians anstrengte økonomi, som politiet mener er en del av motivet for drapet.
  • Den falske underskriften på to kjøpekontrakter, som politiet tror Per Kristian og Veronica Orderud står bak.
  • Familiekonflikten rundt Orderud gård, som endte med en opprivende rettssak mellom Per Kristian Orderud og foreldrene.
  • Forholdet til søsteren Anne Orderud Paust, som etter politiets syn ble svært dårlig som følge av striden om garden.
  • Kontakten med Lars Grønnerød, som politiet mener har vært mye mer hyppig enn Per Kristian Orderud har vært villig til å innrømme.

Strid om underskrift

Ifølge Dagbladets kilder nektet Per Kristian Orderud kategorisk for at han har noen kjennskap til at underskriftene på to kjøpekontrakter er forfalsket.

- Jeg har aldri forfalsket noen underskrift, sa Per Kristian Orderud i retten.

Hans forsvarer, advokat Cato Schiøtz, framla i retten en rapport lagd av skriftgransker Odd Holmen i forbindelse med eiendomstvisten. Skriftgranskeren undersøkte skjøtet og konkluderte med at underskriftene på dette var ekte. Politiet undersøker nå dette skjøtet, og ser ikke bort fra at det også er forfalsket.

Politiet mener at Per Kristian Orderud jukset til seg garden ved å forfalske underskrifter. Frykt for at forfalskningen skulle bli oppdaget under lagmannsrettssaken kan ha utløst trippeldrapet, tror etterforskerne. Politiet mener at dette sammen med økonomisk vinning er parets motiv for trippeldrapet.