ANTATT GJERNINGSMANN: Omar Mateen (29) pekes ut som mannen som drepte minst 50 personer på en nattklubb i Orlando i natt. 
ANTATT GJERNINGSMANN: Omar Mateen (29) pekes ut som mannen som drepte minst 50 personer på en nattklubb i Orlando i natt. Vis mer

- Ringte nødtelefon før skytingen og sverget troskap til IS

Flere spekulasjoner om drapsmannens motiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ennå svært usikkert hva som var motivet til den antatte nattklubbskytteren Omar Mateen.

50 personer ble drept og 53 skadd etter at Mateen tok seg inn på homoklubben Pulse i Orlando i delstaten i Florida med en pistol og ei angrepsrifle. Antallet drepte gjør episoden til den verste masseskytingen i amerikansk historie.

Representanter for politi og myndigheter sa raskt at det trolig dreide seg om terror. 29 år gamle Mateen skal være av afghansk opprinnelse, men har amerikansk statsborgerskap. Ifølge flere medier er han født i USA. Han er fra Port Saint Lucie i Florida.

Ikke terrorkontakt

Ifølge rapporter fra den anerkjente avisa Wall Street Journal skal etterforskere ikke ha funnet noe som tilsier at skytteren var i direkte kontakt med utenlandske terrororganisasjoner før angrepet.

OBAMA: President Obama om skytemassakren. Vis mer

Kilder sier til avisa at dette peker mot at mannen muligens handlet alene og var inspirert, framfor styrt, av terroroganisasjoner.

Også kongressmedlem Adam Schiff har uttalt seg om den antatte angriperen. Hans kilder i det amerikanske sikkerhetsdepartementet fortalte ham at Mateen sverget troskap til Den islamske stat (IS).

Det samme melder TV-kanalen NBC News like før 19.30 i kveld. De skriver at gjerningsmannen ringte nødtelefonen på 911 før skytingen og sverget troskap til IS.

I etterkant har IS' propagandakanal Amaq Agency kommet med påstander om at IS står bak angrepet, og at Mateen var en soldat for IS, skriver blant annet etterretningssiden SITE. De har imidlertid ikke framlagt noe bevis for dette, og flere påpeker at meldingene kommet etter at amerikanske medier skrev at Mateen sverget troskap til IS.

FLORIDA: En av dem som var inne på nattklubben da skuddene ble avfyrt forteller om den fatale kvelden. Vis mer

Motstridende rapporter

Flere IS-eksperter påpeker samtidig at mannen ikke er nevnt i offisiell IS-propaganda.

Det er kommet motstridende rapporter om Mateens bakgrunn. Kongressmedlem Peter King, som sitter i antiterrorkomiteen i kongressen, sier til CNN at hans kilder sier at Mateen er fra Afghanistan og at han skal ha hatt våpentrening.

Han ønsker ikke å kommentere om mannen hadde bånd til Taliban.

En etterretningskilde sier til nettstedet The Daily Beast at Omar Mateen har vært under etterforskningen av FBI. Ifølge ham ble han en «person av interesse» for byrået i både 2013 og 2014. Saken ble imidlertid avsluttet etter at FBI ikke fant noe på ham.

- Han er et kjent person. Han har vært på radaren før, sier han.

FBI-agent Ron Hopper sa på en pressekonferanse at Mateen kan ha hatt sympatier med ekstrem islamisme. Daily Beasts kilde sier det ikke er noen indikasjoner på at han hadde direkte bånd til IS.

- Ikke noe med religion å gjøre

Den amerikanske TV-kanalen NBC News har snakket med mannnens far, som sier han er sjokkert over nyhetene.

- Dette har ikke noe med religion å gjøre.

FLORIDA: En mor fortviler over uvissheten rundt sønnens tilstand. Venner av sønnen har fortalt henne hva som skjedde, men ingen kan si hvor han er nå. Video: CNN Vis mer

Videre sier han at sønnen skal ha blitt rasende etter å ha sett to menn kysse i Miami for et par måneder siden, og tror dette kan ha vært en årsak til massakren.

- Vi var i Miami sentrum. Folk spilte musikk og han så to menn som kysset foran hans barn og kone og ble veldig sint. De kysset og tok på hverandre og han sa «Se på det. De gjør det foran sønnen min». Og så var vi på herretoalett og menn kysset hverandre, sier faren.

- Vi vil beklage for hele hendelsen. Vi var ikke klar over noen av hans handliger. Vi er i likhet med resten av landet, i sjokk, sier han.

Massakren etterforskes nå av det føderale politiet FBI. De har ennå ikke gitt et klart motiv for skytingen, men etterforsker massakren som mulig terror. FBI opplyste på en pressekonferanse at dette er et av de viktigste momentene videre.