- KLASSISK: Politiadvokat Nils Vegard i Østfold politidistrikt karakteriserer straffutmålingen på 15 dagers fengsel som helt etter boka. Foto:  John T. Pedersen / Dagbladet
- KLASSISK: Politiadvokat Nils Vegard i Østfold politidistrikt karakteriserer straffutmålingen på 15 dagers fengsel som helt etter boka. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Ringte nødtelefon og fortalte at kameraten var blitt drept

Da et stort politioppbud kom til stedet fant de «offeret» i god behold. Innringer forklarte det var spøk og fyllerør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En mann i 50-åra ble i Fredrikstad tingrett i dag dømt til 15 dagers ubetinget fengsel for å ha ringt inn en falsk alarm til AMK vaktsentral i Østfold.

Den 18. april i år ringte han til AMK og oppga at en navngitt person i leiligheten hans hadde blitt drept.

Tre politipatruljer og en ambulanse rykket ut til mannens adresse og saken ble behandlet som en reel drapssak.

- Det gikk unna Da politioppbudet ankom stedet fant de angivelige drapsofferet i god behold hos mannen som hadde ringt.

I retten i dag ga mannen en uforbeholden tilståelse. Han forklarte at en venn kom til ham om morgenen den aktuelle dagen og de hadde begynt å drikke alkohol.

- Det gikk unna, sa mannen i retten og oppga at han hadde drukket hele dagen.

På et tidspunkt om kvelden tok han opp telefonen og slo nummeret til fylkets AMK vaktsentral. Til personen i andre enden fortalte han at kameraten var drept.

«Dette var fyllerør. Siktede gjorde det som en spøk. Politiet og ambulansen kom og fant NN i god behold.» heter det i tilståelsesdommen.

Mye styr Siktede ble i retten gjort kjent med politiet begjæring om straffutmåling om 15 dagers fengsel. Det hadde han ingen innvendinger mot ettersom han hadde stelt i stand så mye styr, heter det i dommen.

Rettsmøtet varte i 20 minutter.

Domfelte opplyste at han ikke hadde noen innvendinger mot å måtte sone i fengsel. Han ønsker ikke kommentere saken overfor Dagbladet i dag.

- Klassisk - Dette er en klassisk straffutmåling ved en falsk alarm-sak. Helt etter hovedregelen i boka, forklarer jourhavende politijurist Nils Vegard ved Østfold politidistrikt til Dagbladet.

Han sier det ikke er veldig vanlig at folk misbruker nødtelefonen for å spøke om drap, men at det ringes inn falske alarmer regelmessig.

- Det typiske er jo folk som slår inn brannalarmer. Av preventive grunner legges det strenge straffer til grunn i slike saker, forklarer Vegard.