Ringte nødtelefonen - frøs i hjel

Livstruende nedkjølt, desorientert og redd ringte Petter Bakken nødnummeret, men politiet rykket ikke ut. Tre dager seinere ble ettbarnsfaren funnet ihjelfrosset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HALLINGBY (Dagbladet): De sørger over tapet av en sønn og en storebror. Mora Ingrid Bakken, søstera Ann Christin Bakken (34) og broren Richard Bakken (28) har anmeldt Nordre Buskerud politidistrikt til SEFO. Familien vil vite hva som skjedde da politiet ikke rykket ut etter Petter Bakkens (35) desperate nødanrop.

Fortvilet familie

- Saken om Sauda-kvinnen som druknet til tross for at en nabo varslet på politiets nødnummer om kvinnens rop om hjelp, gjorde et sterkt inntrykk på oss. At vi selv skulle oppleve noe liknende, kunne vi ikke ane, sier avdødes mor Ingrid Bakken sorgtungt.

- Dette må ikke skje igjen. Barnebarnet mitt på åtte år har mistet pappaen sin, sier hun. Hennes friluftsvante sønn ble funnet ihjelfrosset bak alpinanlegget ved Nesbyen. Det tok tre dager fra han ringte nødnummeret til politiet igangsatte leteaksjon. Da ble han funnet etter en time. Det var ikke langt til folk, men han hadde problemer med å gå etter at han fikk hælen knust i en arbeidsulykke tre år tidligere.

Redd og desperat

Ved 06-tida onsdag 18. desember ringte Petter Bakken politiets nødtelefon. Han klarte ikke å gjøre rede for hvor han var, men sa han var på fjellet og fryktet for livet sitt.

Han ba politiet ringe søstera hans. Hun kunne fortelle hvor de kunne starte søk etter ham. Litt seinere samme morgen ringte han direkte til politivakta i Hønefoss. Så ble det stille.

Klokka ni samme morgen fikk Ann Christin Bakken en telefon fra Hønefoss-politiet.

- De fortalte om nødanropet fra broren min og uttrykte bekymring over at han var ute i fjellet i over 20 minusgrader, forteller avdødes søster.

Personlige spørsmål

Hun ble spurt om broren hadde plettfri vandel, og om han hadde rusproblemer.

- Jeg svarte at han hadde hatt et rusproblem, men at han i 1996 la seg frivillig inn for å få hjelp. Siden det hadde han klart seg bra, etter det jeg kjente til. Jeg fortalte politiet at jeg kvelden før hadde kjørt broren min til Nesbyen. Til tross for at politiet da visste hvor de kunne starte letingen, gjorde de ingenting, forteller hun.

Neste dag får Ann Christin beskjed om at politiet ikke anså saken for å være alvorlig, og de avslo forespørselen hennes om å søke opp mobilen hans.

- Til tross for gjentatte forsøk fra min side nektet politiet å gjøre noe. Jeg dro til Nesbyen for å lete selv. Vi fant sporene etter scooteren, men vi så raskt at han hadde snudd igjen.

Privat leteaksjon

Hele fredagen lette søsteren sammen med en bekjent.

- Til slutt bestemte jeg å kontakte lensmannskontoret. Lensmannen på Flå hadde vakt på Nesbyen den helga. Han var den første som tok meg på alvor. Det ble gitt klarsignal til å sette i gang en leteaksjon.

- Hvis politiet hadde sammenholdt opplysninger de allerede hadde, ville Petter vært funnet tidligere. Lensmannen oppdaget nemlig at en scooter var meldt stjålet to dager tidligere, og at brøytemannskaper torsdag hadde funnet en forlatt snøscooter i området bak alpinanlegget, sier hun.

Ble funnet raskt

Da leteaksjonen startet lørdag 21. desember, tok det bare en time før Petter Bakken ble funnet død 150 meter fra den havarerte scooteren. Ifølge obduksjonsrapporten døde han 19. desember. Nødanropet kom den 18. om morgenen

- Vi har vært i møte med politiet, men vi har ikke fått noe svar på hvorfor de ikke reagerte. Er det slik at de sorterer mennesker etter hvem de er? Hvis det var slik at han var påvirket, betyr det at han ikke hadde krav på hjelp?

- Politiet må jo rykke ut først og vurdere etterpå. Her har de gjort det motsatte. Det er straffbart ikke å hjelpe folk i nød, sier Helge Iversen, samboeren til avdødes mor.

Familien har fått forklart av politiet at Petter Bakken fortalte en historie som gjorde at han hørtes påvirket ut, da han ringte.

- Legen vi pratet med forklarte at de som er kraftig nedkjølt gjerne høres rusa ut. De fantaserer og har det som kalles hallusinasjoner. Politiet burde vite slikt, sier Ann Christin Bakken.

RINGTE 112: Petter Bakken (35) ringte politiets nødnummer, men politiet rykket ikke ut, og han frøs i hjel.
FRØS I HJEL: Familien står sørgende ved graven til sønnen og storebroren Petter Bakken (35): mora Ingrid Bakken, søstera Ann Christin Bakken og broren Richard Bakken.