<strong>TILTALTE I RETTEN:</strong> Forklaringene fortsetter i «dødens gård»-rettssaken.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
TILTALTE I RETTEN: Forklaringene fortsetter i «dødens gård»-rettssaken. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

Ringte offeret på vei hjem fra det grove ranet

«Dødens gård»-tiltalt ville høre «hvordan det sto til».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LILLEHAMMER (Dagbladet.no): «Dødens gård»-tiltalte Knut Keiko Rønningen Kaasastulen (32) ringte ransofferet han akkurat hadde truet og bestjålet på vei hjem fra det grove ranet.

Truet på livet
Natt til fredag 28. desember 2007 skal Kaasastulen og tre andre menn ha tatt seg inn i en bolig på Rena ifølge tiltalen. Et kjærestepar som bodde der ble truet med å bli drept av de fire.

Det mannlige offeret ble ført naken fra soverommet til stuen hvor han ble bakbundet og tvunget til å oppgi kodene på bankkortene sine. Kvinnen ble bundet fast på soverommet med et belte.

De to ble robbet for en rekke gjenstander blant annet fem mobiltelefoner, tatoveringsutstyr, en myntsamling, flere DVD-spillere og til sammen 9 600 i kontanter.

Men da ranerne skulle forlate huset gjorde Kaasastulen noe ranere ikke vanligvis pleier å gjøre.

- Jeg ga henne telefonnummeret mitt i tilfelle det var noe hun ville, forklarte han.

Ville høre hvordan det sto til
Dessuten ringte han kvinnen på vei hjem.
- Jeg ville høre hvordan det sto til.

På vei hjem til Vollheim gård hadde tre av ranerne fått et oppdrag av Berit Thorstensen.

De skulle kvitte seg med fjerdemann, Ragnar B. Abrahamsen.

- Da vi skulle dro sa Berit at hun ikke ønsket at Ragnar skulle komme tilbake. Hun fortalte om huset på Torpa.

Dette huset var ubebodd, og beboerne på gården hadde tidligere snakket om å hente materialer derfra. Kaasastul tror bare det var han og lillebror Thorstensen som fikk med seg denne beskjeden.

Han mener at slike beskjeder er ganske vanlige i miljøet han vanker i.

- Knut Arne har også sagt at «nå skal han bort», men jeg brydde meg ikke noe om det. Særlig ikke hvis de hadde kranglet. Det gikk inn det ene øret og ut det andre.

Dommer Helle Rolstad ber ham om å gjenta ordrett det Berit Thorstensen sa før avreise.

- Hun sa at hun ønsket at Ragnar ikke ble med tilbake fra Rena, og sa til Knut Arne at han visste hvor huset på Torpa var. Det var ordrett det hun sa, forklarte Kaasastul.

Abrahamsen ble senere samme dag skutt og drept på låven på gården.

Det er satt av seks uker til rettsaken mot de fem tiltalte. Saken går i Gjøvik tingrett, men av praktiske årsaker settes retten i Lillehammer.

Drapene på Vollheim gård

 
* Fem personer er i Gjøvik tingrett tiltalt for to drap, to ran og bedrageri av trygdemidler.
* Knut Arne Thorstensen (34): Tiltalt for overlagt drap og medvirkning til overlagt drap på Jan Petter Aarstad (41) og Ragnar B. Abrahamsen (35). Også tiltalt for to grove ran. Har erkjent straffskyld for ett drap og begge ranene. Erkjenner å ha vært til stede under det andre drapet, men uenig med aktors vurdering om medvirkning til overlagt drap.
* Berit Thorstensen (52): Nekter straffskyld for psykisk medvirkning til begge drapene og begge ranene. Erkjenner straffskyld for bedrageri av penger fra Nav fordi hun mottok trygden til Jan Petter Aarstad i 14 måneder etter at han var drept.
* Ronny Kjeldsen (43): Nekter straffskyld for medvirkning til overlagt drap på Jan Petter Aarstad.
* Knut Keiko R. Kaasastul (32): Nekter straffskyld for medvirkning til overlagt drap på Ragnar B. Abrahamsen og for grovt ran 23. desember 2007. Erkjente straffskyld for grovt ran 28. desember 2007
* Ole Kristian Bjørnsen (31): Nekter straffskyld for overlagt drap på Ragnar B. Abrahamsen, men erkjenner forsettlig drap. Nekter også og for grovt ran 23. desember 2007. Erkjente straffskyld for grovt ran 28. desember 2007.
(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer