Ringte pappa rett etter redningsaksjonen

BBC-journalist Alan Johnston fryktet at kidnapperne ikke ville la Hamas få ham levende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den kidnappede britiske BBC-journalisten Alan Johnston er satt fri etter nesten fire måneder i fangenskap i Gaza.


- De siste 16 ukene i fangenskap er de verste i mitt liv, som å bli levende begravet og fjernet fra verden, uttalte Alan Johnston på en pressekonferanse i regi av Hamas. 
 

Etter frigivningen ble Johnston fraktet til hjemmet til Hamas\' avsatte statsminister Ismail Haniyeh i flyktningeleiren Shati i Gaza by.

- Truet på livet

- Jeg er OK, virkelig, jeg er OK, uttalte Johnston rett etter frigivelsen.

Han ringte umiddelbart hjem til foreldrene, Margaret og Graham. De møtte journalistene utenfor sitt hjem i Skottland kort tid etter frigivelsen.

- Det har vært 114 dager i et levende mareritt. Bare det å høre stemmen hans... Han ringte og det var mye støy i bakgrunnen, sier Graham Johnston.

- Alt han sa var «Hei pappa». Jeg svarte «Hei sønn, hvordan har du det? Er du ok?». Han svarte «100 prosent», så mistet vi linja. Det er alt vi har hørt fra ham så langt.

Ringte pappa rett etter redningsaksjonen

- Vi har sett ham på tv, og det var helt utrolig. Det har vært lange 114 dager, sier pappa Graham.

På en pressekonferanse litt senere fortalte Alan Johnston at han to ganger i løpet av fangenskapet hadde blitt flyttet.

 - Mine kidnappere truet meg på livet på ulike måter ved flere anledninger, sier BBC-journalisten.

Ved en anledning ble Johnston holdt lenket 24 timer i strekk, og han forteller at kidnapperne «slo ham litt» i timene forut for hans etterlengtede frihet.

- Ikke sett sola

- Jeg har faktisk ikke sett sola på rundt tre måneder, sier Johnston som betegner friheten som «fantastisk».

Hamas har krevd Johnstons frigivelse siden de tok Gaza med makt i forrige måned, trolig i et forsøk på å blidgjøre vestlige land.

Johston sier han i timene før han ble satt fri fryktet at han ikke ville overleve dersom Hamas stormet skjulestedet.

- Jeg trodde det var en sjanse for at de skulle drepe meg, og ikke la Hamas få det de var kommet for, sier Alan Johnston til sin arbeidsgiver BBC.

Johnston har i tre år vært midtøstenkorrespondent, men vil ikke uten videre dra tilbake på jobb i Gaza.

- Etter flere måneder i fangenskap tror jeg at jeg trenger en pause, sier han.

Alans foreldre Graham og Margaret Johston og søsteren Catriona sier de er overlykkelige over nyheten om at han nå er satt fri.

- De siste 114 dagene har vært fryktelige for oss, men spesielt for Alan. Men vi mistet aldri håpet, sier familien gjennom BBC.

På vei til Jerusalem

Johnston har forlatt Gazastripen og er på vei mot Jerusalem, melder BBC og nyhetsbyrået AFP.

Fem eller seks timer etter at han ble løslatt i Gaza by, krysset han grensa til Israel gjennom grenseposten Erez onsdag morgen, i følge med britiske diplomater.

Han reiste fra hjemmet til Hamas-statsminister Ismail Haniyeh i en bilkolonne, etter å ha deltatt på en pressekonferanse og spist frokost med Haniyeh og andre tjenestemenn i Hamas.

Økte trykket

På tirsdag inntok væpnede styrker fra Hamas\' posisjoner utenfor tilholdsstedet til Islams hær, og økte trykket for å få Johnston løslatt. Soldater fra Hamas\' militære styrker inntok tak og høyhus i området, hvor Doghmush-klanen er bosatt.

Gruppen ansvarlig for kidnappingen av Johnston, Islams hær, er en utløper av den mektige Dagmoush-klanen kjent for å drive utpressing, smugling, våpenhandel og nådeløs rivalisering med andre grupper. Gruppen er blitt omtalt som Gazas svar på Sopranos.

Dagmoush-klanen har lenge krevd at Hamas utleverer de to som skjøt to av klanens medlemmer i desember, og det antas at gruppen tok Johnston til fange for å stille sterkere i forhandlingene.

Med Hamas som den plutselig dominerende aktøren i Gaza, fast bestemt på å innføre ro og orden, samt forbedre sitt internasjonale rykte, ble klanen satt under hardt press for å løslate Johnston eller bli kastet inn i en voldelig konfrontasjon med Hamas, der klanen risikerer at deres gissel kan bli drept.

Kidnappet på Gazastripen

Alan Johnston ble kidnappet på Gazastripen 12. mars i år og har blitt holdt fanget lengre enn noen annen utenlandsk journalist som har blitt bortført i Gaza.

En lite kjent islamistisk gruppering som kaller seg «Brigadene for hellig krig og enhet» tok i mai i år på seg ansvaret for kidnappingen, og hevdet at de hadde drept Johnston 

For en måned siden ble en video av Gaza-korrespondenten offentliggjort på nettet. Dette var det første livstegnet fra den kidnappede journalisten..

Varslet aksjon

Noe av det første Hamas gjorde etter å ha jaget de Fatah-kontrollerte sikkerhetsstyrkene ut av Gazastripen i midten av juni, var å varsle en snarlig aksjon for å frigjøre Johnston.

Palestinernes avsatte statsminister Ismail Haniya advarte Dughmush-klanen, som under navnet Islams hær krevde løslatelse av flere muslimske fanger i Storbritannia før de ville gi slipp på BBC-reporteren.

Hamas har anklaget Fatah for å ha gjort lite eller ingenting for å frigjøre Johnston og hevder at de også saboterte forsøkene som har vært gjort.

Årets journalist

Den 45 år gamle journalisten ble i mai kåret til årets journalist i London. Johnston har dekket Midtøsten-konflikten fra Gaza i tre år, og var den eneste vestlige journalisten med base i Gaza.

Han var nominert til prisen fra London Press Awards før han ble bortført, og fikk prisen for sitt lange engasjement på Gazastripen.

200 000 mennesker har underskrevet et opprop for at Johnston skulle frigis.

STORT ENGASJEMENT: Engasjementet for å få frigitt BBCs Midtøstenkorrespondent har vært stort i England.
PARIS 20. JUNI: Reportere uten grenser demonstrerte for å få frigitt Johnston foran Eiffeltårnet.
LONDON 20. MAI: Johnstons kolleger i BBC demonstrerte for å få Johnston frigitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer