IKKe samme hudfarge: En kvinne ringte politiet da Corey Lewis var barnevakt, fordi «de ikke hadde samme hudfarge». Video: CNN Vis mer Vis mer

Raseprofilering i USA

- Ringte politiet fordi barna hadde svart barnevakt

Måtte forklare seg for politiet.

Corey Lewis og barna han passet var på vei ut av en Subway-butikk i den amerikanske delstaten Georgia søndag, da en kvinne kom bort til dem.

Kvinnen spurte om barna hadde det bra, og ba om å få snakke med dem. Da Lewis nektet henne dette, fulgte kvinnen ham og barna hjem, og ringte politiet, skriver BBC.

Lewis er svart, mens barna han passet var hvite.

Hendelsen, som skjedde i en forstad til Georgias hovedstad Atlanta, har vekket til live debatten om raseprofilering i USA.

Lewis dokumenterte deler av det som skjedde ved å filme det direkte på Facebook.

- En dame følger etter meg, fordi jeg har to barn i baksetet som ikke ligner på meg. Denne dama spurte om å få snakke med jenta jeg passer, så hun kunne spørre om hun visste hvem jeg var.

- Det er 2018. Jeg kan ikke gå ut i samfunnet uten å bli profilert. Jeg blir trakassert og forfulgt, fordi jeg har med meg to barn som ikke ligner på meg.

Lewis sier også at barna ble redde av det som foregikk. Han hevder den eneste grunnen til at kvinnen kontaktet politiet, var nettopp på grunn av hudfargen.

- Da hun kom bort første gang ble jeg ble sjokkert. Da hun gjorde det en andre og en tredje gang, kunne jeg nesten ikke tro det som skjedde. Hun trodde virkelig at barna var i fare fordi de var med en svart mann, sier han til Dagbladet.

Videoen har blitt sett flere hundre tusen ganger. Flere reagerer med avsky på at politiet blir kontaktet.

Barnas mor, Dana Mango, ble oppringt av politiet som ville få bekreftet at hun kjente Lewis. Mango sier til BBC at hun reagerte med vantro.

- Politimannen var faktisk unnskyldende. Jeg tror han var flau, sier hun, ifølge BBC.

Lewis' opplevelse er den siste i en rekke hendelser hvor hvite mennesker ringer politiet for å rapportere om at svarte gjør tilsynelatende normale ting. Et eksempel er da to svarte menn, Donte Robinson og Rasjon Nelson, ble arrestert fordi de var på Starbucks uten å kjøpe noe.