OPPRØRT: Lamin Samateh er svært opprørt etter at noen ringte politiet og sa han løp etter barn og forsøkte å lokke dem til seg. 37-åringen fra Porsgrunn med gambisk opprinnelse opplevde at tipset var rasistisk. Foto: Privat
OPPRØRT: Lamin Samateh er svært opprørt etter at noen ringte politiet og sa han løp etter barn og forsøkte å lokke dem til seg. 37-åringen fra Porsgrunn med gambisk opprinnelse opplevde at tipset var rasistisk. Foto: PrivatVis mer

Ringte politiet og sa SFO-ansatte Lamin (37) forsøkte å lokke til seg barn: - Det var fordi jeg er svart

Hadde med sjuåring fra SFO da uniformert politi dukket opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lamin Samateh jobber på SFO ved Vestsida skole i Porsgrunn.

I går fikk han beskjed av sjefen om å ta med en sjuåring ved skolen til byens bibliotek, men besøket endte i det 37-åringen kaller for en tragisk dag.

Da Samateh satt sammen med barnet og leste på biblioteket, kom det plutselig to uniformerte politibetjenter inn og ba om å få snakke med ham. Noen hadde tipset politiet om at en mann forsøkte å bortføre barn, skriver Varden i dag.

- Rasisme Samateh er svært opprørt når Dagbladet snakker med ham onsdag morgen, dagen etter hendelsen.

- Da politifolkene kom, måtte jeg forklare til barnet at det går bra. Vi gikk inn på et rom og jeg spurte politiet hva som skjedde. Jeg ble bedt om å vise legitimasjon og gjorde det. Politiet forklarte at de hadde fått en telefon fra noen som så meg. Da jeg forklarte at jeg var på jobb for SFO og hadde fått beskjed om å ta med barnet på biblioteket, sa politimannen «oi» og beklaget seg, sier Samateh til Dagbladet.

- Jeg føler det var på grunn av min hudfarge og fordi jeg er svart. Jeg har en datter som er halvt norsk og halvt gambisk. Det er ingen som har ringt politiet når jeg er ute med dattera mi. Jeg tror de ringer fordi jeg er sammen med et hvitt barn. Det er rasisme. Jeg har ikke noe kriminelt rulleblad og er en bra mann, sier han.

37-åringen flyttet til Norge i 2010, etter pedagogutdanning i opprinnelseslandet Gambia og markedsføringsutdanning i Birmingham. Han fikk norsk statsborgerskap i 2012 og har norsk kone og en datter på fem år.

Familien har også kjøpte seg hus i Porsgrunn, og han sier han kjenner mange i byen han flyttet til i 2013. Læreren med utdannelse fra Gambia hjelper også de som er svake i matematikk fra 7.-9.-klasse i matematikk ved Vestsida skole.

Han synes imidlertid episoden i går var svært opprørende, og vet ikke helt hva han skal gjøre.

- Jeg føler meg ikke bra. Jeg kan ikke flytte på grunn av rasisme, jeg har barn og kone her. Jeg har ikke opplevd rasisme andre stedet, men i Porsgrunn synes jeg det er mye, sier mannen, som har bodd i blant annet Birmingham og Oslo.

Måtte sjekke ut meldingen Operasjonsleder Petter Hovet i Telemark politidistrikt bekrefter overfor Varden at politiet rykket ut etter en melding om at det så ut som en mann løp etter barn og forsøkte å lokke dem til seg, og at politiet var nødt til å sjekke ut en slik melding.

- Vi sjekket ut alvorligheten i meldingen og det viste seg at det ikke var alvorlig. De var bare på biblioteket, sier Hovet.

Samateh sier til Dagbladet at politiet beklaget seg, men han synes ikke det hjelper. Han synes blant annet det var ubehagelig at politiet dukket opp uniformert foran barna.

- Jeg synes de tenker feil når politiet reagerer på den måten når det er barn der. Mange av barna kjenner meg, og det ble nok en del prat etter jeg var ferdig med politiet. Jeg lurer på hvordan barna opplever det, sier Samateh til Dagbladet.

Hovet i Telemark politidistrikt påpeker at uniform er politiets arbeidsantrekk og at politiet var ordentlige og beklaget seg.

Samateh sier han vil sende brev til politimesteren i Telemark, diskrimineringsnemda og barnevernet. Han sier at beskjeden fra innringeren om at noen løp etter barn ikke er sant - og han opplever det som rasisme.

- Det er også mange nordmenn som bor i Gambia. Der er alle velkomne. Vi må ha det bra og og kose oss, uansett om du er fra Asia eller Afrika, er hvit eller brun, sier han.