Ringte spåkoner likevel

Stortingsrepresentant Saera Khan (Ap) innrømmer samtaler med «klarsynte» - Trist, sier partikollega.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I slutten av september sprakk saken om stortingsrepresentant Saera Khans (Ap) skyhøye telefonregninger på skattebetalernes regning.

Nå bekrefter hun at det er hyppig kontakt med spåkoner - ikke samtaler med en soldatkjæreste på spesialoppdrag i utlandet - som er årsaken til de skyhøye mobilutgiftene på skattebetalernes regning.

«Det har ikke tidligere kommet fram at store deler av utgiftene har vært knyttet til samtaler med alternative veiledere; såkalte klarsynte. Det beklager jeg på det sterkeste», skriver Khan i pressemelding.

Saken startet da Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) bekreftet overfor VG at han grep inn overfor Khan og stoppet Stortingets dekning av de skyhøye mobilutgiftene.

Khan forklarte regningene med at hun blant annet ringte familie i utlandet og avviste i dagene som fulgte at utgiftene skyldte samtaler med spåkoner og teletorgnummere.

Kjæreste på spesialoppdrag i utlandet?

Overfor Dagbladet.no hevdet Khan 5. september at de høye telefonregningene i all hovedsak skyldtes at hun hadde ringt en soldatkjæreste på Forsvarets satellitttelefon. Mannen skal ha tjenestegjordt som spesialsoldat i utlandet. Dette førte til at Det norske forsvaret iverksatte en granskning av sikkerhetsmessige årsaker.

Etter granskningen konkluderte de med at Saera Khans kjæreste ikke jobber for dem. Khan mente pressen hadde misforstått.

Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

- Han er i de britiske styrkene tilknyttet ISAF-styrken i NATO. Dette kjenner statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet til, sa Khan onsdag 8. september til Dagbladet.no.

Eide bekrefter dette overfor Dagbladet.no. 

- Dette visste mange mennesker i Ap-miljøet, men gjennom andre kanaler, på samme måte som du og jeg vet forskjellige ting, sa Barth Eide til Dagbladet.no onsdag kveld. 

- Khans kjæreste må ha brutt reglementet 

Saera Khan har også hevdet at det har vært brukt en privat sattelittelefon i samtalene med kjæresten på spesialopppdrag, men understreket at hun ikke trodde britene kunne identifisere soldaten, ettersom de to ikke er gift.

Det britiske forsvarsdepartementet avviser overfor Dagbladet.no at samtalen kan ha funnet sted slik Khan beskriver.

- Nei, ifølge vårt telefonreglement er det forbudt for britiske ISAF-soldater å bruke personlig satellittelefon når de er ute på oppdrag, opplyser en talskvinne for Det britiske forsvarsdepartementet til Dagbladet.no.

«Merkelig»

Ringte spåkoner likevel

Talskvinnen forklarer at ISAF-soldater derimot har rett til å ringe hjem et bestemt antall minutter fra Det britiske forsvarets satellittelefon.

- Men det er ikke vanlig å motta samtaler fra sine kjære på Forsvarets satellittelefon. Som regel finnes det kun en eller to på hver base, og kun et fåtall av soldatene har tilgang på disse, sier talskvinnen, som synes saken høres «merkelig» ut.

- Trist 

En av de som har sett Khans mobilutskrift er Arbeiderpartiets sekretariatsleder på Stortinget, Odd Erik Stende. Han opplyser om at partiet vil se på saken torsdag morgen.

- Det har framkommet nye opplysninger i går kveld. De nye opplyningene er dem Saera har redegjort for i sin pressemelding, sier Stende til Dagbladet.no i natt.

- Jeg synes det er trist, sier Stende.

Han vil ikke kommentere om sekretariatet skal ha et møte med Khan om saken i morgen.

- Men vi kommer selvsagt til å sørge for at hun blir godt ivaretatt, sier Stende.

- Khan har allerede vært i et møte med partiet om dette onsdag kveld, legger han til.

- Hvem var på møtet og hva dreide det seg om?

- Jeg vil ikke kommentere hvem som var på møtet, sier Stende.

- Har tilbakebetalt

I pressemeldingen understreker Khan at hun har tilbakebetalt alle beløp som overstiger det stortingsrepresentantet normalt har.

«Mine telefonregninger har vært meget høye. Jeg har imidlertid i ettertid dekket mine telefonutgifter selv og tilbakebetalt beløp som overstiger gjennomsnittlige telefonutgifter på Stortinget.»