PRØVER Å KOMME PÅ TALEFOT IGJEN:  I går kveld ringte Israels statsminister Minister Benjamin Netanyahu til USAs utenriksminister Hillary Clinton. FOTO:GIL  COHEN MAGEN, REUTERS/SCANPIX.
PRØVER Å KOMME PÅ TALEFOT IGJEN: I går kveld ringte Israels statsminister Minister Benjamin Netanyahu til USAs utenriksminister Hillary Clinton. FOTO:GIL COHEN MAGEN, REUTERS/SCANPIX.Vis mer

Ringte til Hillary igjen

Israels statsminister prøver å legge byggebråket dødt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Israel forsøker å legge striden med USA om nye bosetninger i Øst-Jerusalem død. Statsminister Benjamin Netanyahu foreslår nå tiltak for å bedre tilliten mellom Israel og palestinerne.

Netanyahu ringte torsdag kveld USAs utenriksminister Hillary Clinton for å diskutere konflikten rundt byggingen av nye bosetninger i Øst-Jerusalem.

Clinton og Netanyahu la fram tiltak for å bedre tilliten mellom Israel og palestinerne og legge til rette for fredssamtaler, opplyser den israelske statsministerens kontor.


Vil vurdere svaret

USA har lenge arbeidet for å få i stand indirekte forhandlinger mellom Israel og palestinerne. Clinton krevde etter visepresident Joe Bidens mislykkede besøk i forrige uke et klart svar fra Netanyahu på hvor den israelske regjeringen egentlig står.

- Nå skal vi vurdere statsministerens svar, og fortsette diskusjonene med begge sider for å få til indirekte samtaler, sier P.J. Crowley, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.


Løslatelse av fanger

I en opphetet telefonsamtale forrige fredag stilte Clinton en rekke krav til Netanyahu, blant annet stans i boligbyggingen i Jerusalem og en forpliktelse til fredssamtaler med palestinerne.

I svaret, som altså ikke kom før torsdag kveld, skal den israelske statsministeren ha klargjort Israels syn på Jerusalem, melder BBC.

Det ble ikke offentliggjort noen flere detaljer om innholdet i telefonsamtalen torsdag.

Men avisen Haaretz skriver at Netanyahus tiltak trolig inkluderer løslatelse av palestinske fanger, fjerning av kontrollposter og mulig overføring av områder på Vestbredden til palestinerne.


Mitchell tilbake

Hillary Clinton er nå i Moskva, der Midtøsten-kvartetten møtes fredag for å diskutere det fastlåste fredsarbeidet.

Palestinerne har sagt at det vil bli svært vanskelig å delta i USA-ledede indirekte samtaler med Israel etter kunngjøringen om bygging av ytterligere 1.600 boliger på okkupert jord.

President Barack Obama sender sin spesialutsending til Midtøsten, George Mitchell, tilbake til regionen til helgen for å ha møter med både israelske og palestinske ledere.


Israelsk rakettangrep

Samtidig torsdag gjennomførte Israel flere rakettangrep mot mål på Gazastripen, ifølge palestinske øyenvitner. To personer skal ha blitt lettere såret i angrepet mot mål i nærheten av Khan Younis, sør på Gazastripen.

Angrepet skal blant annet ha vært rettet mot smuglertunneler under grensen til Egypt

Tidligere torsdag ble en thailandsk gjestearbeider drept i et rakettangrep mot Israel.

Den hittil ukjente gruppen Ansar al-Sunna hevdet å stå bak angrepet, som var et brudd på den uformelle våpenhvilen Hamas har hatt med Israel det siste året.

(NTB-Reuters).