KOMPROMISS: Fremskrittspartiets leder Siv Jensen melder på Facebook om kompromissvilje i alle de fire samarbeidspartiene. Foto: Nina Hansen
KOMPROMISS: Fremskrittspartiets leder Siv Jensen melder på Facebook om kompromissvilje i alle de fire samarbeidspartiene. Foto: Nina HansenVis mer

Ringte Trine Skei Grande og korrigerte Sandberg

Siv Jensen ringte i dag til Trine Skei Grande og sa at det Per Sandbergs sier i dagens Dagbladet ikke stemmer med hennes virkelighetsoppfatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Frp´s nestleder Per Sandberg sier til Dagbladet i dag at  FrP hadde mer å gi i tautrekkingen med sentrumspartiene om asylbarn.

- Jeg må si at jeg ble litt overrasket sjøl over at KrF og Venstre gikk med på alt. Vi hadde mer å gå på, sier han.

Uttalelsen slo ned som en bombe i Venstre-ledelsen og blant flere av de som var til stede under forhandlingene på Stortinget.

- Siv ringte meg i dag og sa at dette ikke stemmer med hennes virkelighetsforståelse, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.

Hun sier de to hadde en kort samtale

- Hadde du allerede reagert på uttalelsen da Siv Jensen ringte deg?

- Ja da hadde jeg allerede bestemt meg for at jeg skulle ha orange jakke i dag - og ikke den svarte snille jakka, sier hun med et flir.

- Vi hadde bare en kort samtale der vi konstaterte at Per Sandbergs uttalelse på Dagbladets forside ikke hang sammen med hvordan vi som satt i forhandlingsrommet oppfattet det. Der har ikke Per Sandberg vært. Jeg og Siv har lik virkelighetsoppfatning, sier hun.

- Hvordan er det å forhandle med noen og like etter at avtalen er signert så sier motparten «ha, ha, nå lurte jeg deg godt»?

- Det synes jeg du skal spørre Frp om. Vi i Venstre er ikke sånn.

- Men samarbeidet skal jo fortsette på et vis?

- Ja, det skal det, og da må du spørre de som tror at samarbeidet blir bedre på denne måten. Hvorfor de tror at dette er en lur strategi.

Nye asyltall I landsmøtetalen i dag slapp Trine Skei Grande helt nye tall fra justisdepartementet som viser at 152 barnefamilier som ellers ville blitt kastet ut nå får bli i landet på grunn av den nye forskriften som ble innført før jul.

- Det var derfor det var viktig for meg å fortelle at nå har familiene til 152 barn fått bli. Det er en historie Frp ikke ønsker å fortelle og det var godt å høre dette for venstrefolk.

Frp-leder Siv Jensen bekrefter samtalen mellom de to partilederne.

- Jeg har snakket med Trine, Erna og Knut Arild i dag og vi har den samme virkelighetsoppfatningen av at dette var vanskelig. Vi fant en balanse mellom oppmykninger og innstramminger, sier Siv Jensen.     

Siv Jensen ønsker ikke å kommentere detaljene i hva hun har sagt til Venstre-lederen.

- Vi har vært gjennom krevende, tøffe forhandlinger, der vi til slutt lyktes med å finne en løsning, sier Frp-lederen.   

Fremskrittspartiet har gått høyt på banen etter at regjeringspartiene endelig kom fram til en asylbarnenighet med Venstre og Kristelig Folkeparti på onsdag.

- Mot å vurdere sakene til et ubetydelig antall asylsøkere på nytt, har vi fått gjennomslag for betydelige innstramminger, sa Frps innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari, til NTB i går.

Han sa videre at Venstre og KrF ikke fremmet urimelige krav, men at problemet var deres «rabiate oppførsel». Dette førte til reaksjoner i Venstre.

- Hvis du leser noen av Keshvaris uttalelser fra før disse forhandlingene så skjønner du at han nå er desperat etter å forsvare disse uttalelsene, sier Grande til Dagbladet.

- Fortjener en Oscar Mens Abid Raja mener Frp fortjener en Oscar for å overselge avtalen som en seier, orket ikke partileder Trine Skei Grande å kommentere Keshvaris uttalelser i det hele tatt.

I dag gikk Frp-nestleder Per Sandberg ut i Dagbladet og sa han var overrasket over at KrF og Venstre gikk med på alt.

- De forslagene Frp er kommet med under forhandlingene de siste dagene er velkjente for KrF og Venstre. Samtlige av de forslag vi nå har fått tilslutning for er fremmet tidligere, blant annet under regjeringsforhandlingene, sa Per Sandberg.

- Vi hadde mer å gå på. Men all respekt likevel, det viser bare hvor viktig disse asylbarna er for KrF og Venstre, sa Per Sandberg. 

- Ikke lett for noen Frp-veteranens kommentarer var en reaksjon på uttalelsene fra flyktningeorganisasjonen SEIF, som stiller spørsmål ved om KrF og Venstre har forstått omfanget av avtalen de har inngått.

Nå har partileder Siv Jensen lagt ut en melding på sin Facebook-side, som kan virke som et forsøk på å roe ned stemningen.

Til sine følgere på Facebook postet hun i ettermiddag følgende melding:

«Dette har vært en tøff uke, og det skal bli godt å ta helg. Forhandlingene om asylavtalen var en av de vanskeligste sakene vi har hatt i regjering så langt, der alle fire partier ble presset til å inngå kompromisser. Det var ikke lett for noen av oss. Derfor er jeg ekstra glad for at vi fikk landet en løsning de fire partiene kan stå inne for, der alle har gitt og alle har fått. Det er en god balanse mellom oppmykninger og innstramminger.»