SYNLIG: En utbrent moped eller motorsykkel ligger igjen på Rinkebystråket i Rinkeby etter urolighetene natt til onsdag. Noen mener uroen skyldes politibrutalitet. Andre skylder på sosiale forhold og arbeidsløshet. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
SYNLIG: En utbrent moped eller motorsykkel ligger igjen på Rinkebystråket i Rinkeby etter urolighetene natt til onsdag. Noen mener uroen skyldes politibrutalitet. Andre skylder på sosiale forhold og arbeidsløshet. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIXVis mer

- Rinkeby er ei kruttønne

Arbeidsløshet og mangel på fritidstilbud frustrerer i Stockholm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Voksende arbeidsløshet og mangel på fritidstilbud har gjort forstedet Rinkeby i Stockholm til ei kruttønne, mener svenske politikere.

Noe er galt i Rinkeby. Svenskene har vært stolte av dette forstedet til Stockholm. De har kalt det et prakteksemplar på god integreringspolitikk. Etter opptøyene i Paris reiste franske politikere hit for å lære: «Slik gjør man det.»

I dag er det derimot fortvilelsen som råder. I to netter på rad har politi og ungdommer støtt mot hverandre, og ungdom har kastet stein mot brannfolk som forsøkte å slukke branner.

- Rinkeby har vært en mønsterbydel. Jeg hadde aldri trodd det skulle begynne å brenne her, sier Abebe Hailu, sosialdemokrat og viseordfører i bydelen Rinkeby-Kista.

Ifølge ham har utviklingen i Rinkeby vært svært negativ de siste årene.

Bydelsfengsel Onsdag ettermiddag luktet det fortsatt svidd ved Rinkebyakademien. Bygningen ble fullstendig ødelagt da den ble satt i brann under uroen på stedet. Ifølge Hailu er problemet at de lokale ungdommene ikke har noe å gå til.

- Rinkeby er som et bydelsfengsel, sier han.

- Annenhver ungdom her er arbeidsløs. De har ingenting, ingen aktiviteter. Da gir man opp. Man mister framtidstroen, spesielt hvis også foreldrene er arbeidsløse.

Ifølge sosialdemokraten Hailu har den borgerlige regjeringen dratt teppet vekk under satsingen i bydeler som Rinkeby. På toppen av dette kommer lavkonjunkturen med en markant økning i arbeidsløsheten.

- Man må satse i slike bydeler, spesielt når det er lavkonjunktur. Man må få folk inn i skolen og sikre at de har tro på framtiden. Da gjør de ikke slikt.

- Folk i Rinkeby er de siste som får arbeid når det er høykonjunktur, og de første som mister det når det er lavkonjunktur, tilføyer han.

Skylder på politiet Spenningen i bydelen er til å ta og føle på. De lokale beboerne er opprørte, og sinnet er like mye rettet mot politiet som mot politikerne.

- Politiet har behandlet oss som dyr. Vi ønsker bare å bli behandlet med respekt, sier Anna (40), som ikke vil oppgi sitt fulle navn.

Mens politikere har trukket fram arbeidsløshet og sosiale problemer som forklaring på opptøyene, mener flere av beboerne at det er politiets harde framferd som har fått det til å smelle.

Uroen brøt ut mandag kveld da et stort antall ungdommer ifølge politiet forsøkte å komme seg inn på et skoleball. Under tumultene som oppsto, skjøt politiet et varselskudd i lufta.

- De ville aldri gått like hardt til verks mot ungdommer i en mer velstående bydel, mener Anna.

Politiet på vakt Politiet har for sin del lovet kraftige og umiddelbare reaksjoner på ethvert tilløp til nye opptøyer.

Politiet gjennomgår nå overvåkingsopptak for å identifisere gjerningsmennene i opptøyene. En ungdom ble arrestert onsdag, mens bare to unge menn, begge 22 år gamle, ble pågrepet av politiet etter de første opptøyene natt til tirsdag. Begge ble senere løslatt.

Det var vakthold ved Rinkeby-skolen hele dagen onsdag, og ekstra mannskaper er hentet inn.

- Fungerer ikke for alle Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt mener uroen er et tegn på et samfunn som ikke fungerer for alle, ifølge nyhetsbyrået TT. Reinfeldt håper foreldre, frivillige organisasjoner og andre klarer å snakke ungdommene til rette.

- Konsekvensene kan bli meget alvorlige og også gå ut over mennesker som bor i Rinkeby, sier statsministeren.

Den konservative bydelsutvalgslederen i Rinkeby mener uroen kan skyldes at det er så fint vær.

- Om man skal spekulere, kan det skyldes at det er fint vær, skoleavslutning og ferie, sier Bo Sundin fra regjeringspartiet Moderaterna og bydelsutvalgsleder i Rinkeby-Kista til Svenske Dagbladet.

- Det er mange som er ute og fester, tilføyer han.

(NTB)

FORTVILT: Forstedet Rinkeby vest i Stockholm er som et bydelsfengsel, mener viseordfører Abebe Hailu i Rinkeby-Kista. Ifølge ham er høy arbeidsløshet og mangel på fritidsaktiviteter en viktig årsak til uroen i bydelen. Her står han foran Rinkebyakademien, som ble fullstendig ødelagt da det ble stukket i brann under opptøyene. 
Foto: Johan Falnes / SCANPIX
FORTVILT: Forstedet Rinkeby vest i Stockholm er som et bydelsfengsel, mener viseordfører Abebe Hailu i Rinkeby-Kista. Ifølge ham er høy arbeidsløshet og mangel på fritidsaktiviteter en viktig årsak til uroen i bydelen. Her står han foran Rinkebyakademien, som ble fullstendig ødelagt da det ble stukket i brann under opptøyene. Foto: Johan Falnes / SCANPIX Vis mer