Rio pluss 10 eller minus 10?

En steinrik elite i Nord og deres likesinnede i Sør har inngått en uformell allianse som vil terrorisere miljøet og verdens fattige og bygge ned internasjonalt miljøsamarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke bivånet jeg på nært hold hvordan langvarig internasjonalt samarbeid for å bekjempe fattigdom og miljøødeleggelser ble sabotert og satt tilbake mer enn et tiår. Siste forberedelseskonferanse før høstens verdenstoppmøte «Rio pluss ti» endte i fiasko på Bali. Ti år etter den historiske konferansen om miljø og utvikling i Rio de Janeiro skulle Bali-møtet legge grunnlag for det neste tiårets miljøoffensiv mot fattigdom.

Prosessen bør heller kalles «Rio minus ti». Initiativ for å komme videre ble effektivt torpedert av en rik maktelite, med USA i spissen. Til tross for mange konstruktive forslag fra bl.a. Norges to statsråder Børge Brende og Hilde F. Johnson innen tema som klimapolitikk, ferskvann og biologisk mangfold, tyder alt på at toppmøtet i Johannesburg blir en stor flause for verdens ledere.

Framgang

Verdenstoppmøtet skal sikre framgang i arbeidet for en bærekraftig utvikling. Arbeidet ble lansert av Brundtland-kommisjonen i 1987 og fulgt opp i Rio i 1992. Tross svakheter representerte Rio-møtet et historisk gjennombrudd, bl.a. med viktige konvensjoner om klima og biologisk mangfold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer