Politiet i Rio har ikke fått lønn på flere måneder. Nå advarer de folk mot å reise til byen under OL, fordi de ikke klarer å beskytte dem. Video: CNN Vis mer

Rios politi: - Vi kommer ikke til å klare å beskytte dere

Politiet i Rio har ikke fått lønn på flere måneder. Nå advarer de mot å reise hit under OL. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): OL i Rio de Janeiro starter om en måned, men problemene til byen er langt fra løst.

I går skrev Dagbladet at Rios borgermester, Eduardo Paes, er bekymret, fordi staten «gjør en forferdelig jobb» med sikkerheten før lekene starter.

«Welcome to Hell»

Nå advarer selv politibetjentene folk om å reise til Rio.

MØRK VELKOMST: Her står politibetjenter på flyplassen i Rio med et klart budskap til de som har landet: «Welcome to Hell». Skjermdump: CNN 
MØRK VELKOMST: Her står politibetjenter på flyplassen i Rio med et klart budskap til de som har landet: «Welcome to Hell». Skjermdump: CNN  Vis mer

I går, mandag, protesterte politibetjenter på flyplassen Rio de Janeiro-Galeão.

Med seg hadde de bannere hvor det sto «Welcome to Hell».

Det sto også at siden politi og brannmenn ikke blir lønnet, så vil ingen som kommer til Rio være trygge.

Se videoen øverst i saken.

To betjenter fra militærpolitiet i Rio snakket ut til CNN om at de ikke har fått lønn på flere måneder.

Betjentene kan bli arrestert om de står frem, men de velger å stille da de er lei av at politibetjenter dør for å beholde Rios rykte, men ikke for å beskytte folket.

PROBLEMER: Borgermesteren i Rio de Janeiro, Eduardo Paes, snakker om Rios svakheter og problemer i forbindelse med OL. Video: CNN Vis mer

En av de mest dødelige byene

I videoen får man også høre om ekstreme voldelige tilstander, hvor flere sivile blir drept i skuddvekslinger mellom politi og kriminelle.

- Da Rio ble valgt til OL-by i 2009, lovet myndighetene å forbedre sikkerheten for alle. I stedet har vi sett at 2500 mennesker har blitt drept av politiet siden da, og veldig lite rettferdighet, sier Atila Roque til Amnesty, som er direktør for Amnesty International Brazil.

Roque sier også at praksisen om å skyte først og stille spørsmål senere, har gjort Rio de Janeiro til en av verdens mest dødelige byer.

Zikafrykt og forurensning

Sikkerheten er ikke det eneste som det blir slått alarm om for OL-byen Rio de Janeiro.

Tidligere i dag skrev Dagbladet om at vannet i Rio som det skal konkurreres i, er sterkt forurenset og sykdomsfremkallende.

Det er også blitt kjent at elleve mannlige golfere har trukket seg fra OL.

Sju av dem bruker «frykt for zikaviruset» som forklaring, noe flere tror bare er en unnskyldning, da det er gravide kvinner som er mest utsatte ved en slik smitte.

Borgermesteren i Rio, har også uttalt at det på grunn av vintersesongen i Brasil under OL, ville vært mer risikabelt å oppholde seg i Florida enn i Rio, om man frykter for zikaviruset.