Riper i lakken etter adopsjonsstrid

Barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim slapp noenlunde helskinnet fra møtet med kontroll- og konstitusjonskomiteen i dag, men ikke uten riper i lakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En enstemmig komité vedtok å åpne en egen sak, men ikke om statsrådens behandling. Saken vil dreie seg om praktiseringen av adopsjonsloven, inkludert skjønnsutøvelse, både i Statens ungdoms- og adopsjonskontor (SUAK) og i Barne- og familiedepartementet.

Konklusjonene fra komiteen vil ikke få tilbakevirkende kraft, og derfor ingen betydning for det vedtaket som er fattet i den omstridte saken fra Møre og Romsdal.

Komiteen kom til enstemmig konklusjon selv om et flertall mener at statsråden har brukt feil skjønn. Eventuelle forslag skal være klare i løpet av sommeren.

Ikke enige om kritikk

- Dette er ikke uttrykk for kritikk av statsråden. Vi tar opp spørsmål av prinsipiell art som vil gjelde framtidige saker, sier komitéleder Gunnar Skaug (Ap).

Han sier at den konkrete saken har åpnet for en god del spørsmål om hvordan loven praktiseres.

Fremskrittspartiets formann, Carl I. Hagen, er ikke enig med Skaug om hvordan statsråden har behandlet saken.

- Men gjort er gjort. Statsråden er ansvarlig for det vedtaket som er fattet. Vi er uenige i skjønnsutøvelsen statsråden har brukt. Nå får vi en mulighet til å vurdere den praksis hun har lagt seg på, sier han.

Odd Holten (KrF) mener også at det er grunnlag for kritikk av statsråden.

- Men vi må også vurdere andre faktorer. Vi må legge vekt på barnets beste. Hensynet til den familien som ønsker å adoptere, teller også med, sier han.

- Ikke gjort feil

Barne- og familieminister Karita Bekkemellem gjorde greie for sitt syn i komiteen fredag ettermiddag. Hun kom med få innrømmelser.

- Det er ikke kommet fram nye opplysninger, og jeg står fast på min beslutning. Det er ikke gjort noen feil av de lokale fagmiljøer, sa barne- og familieministeren.

Etter møtet med statsråden sa Hagen at han var «forbauset og nesten rystet» over statsrådens svar.

- Hun har ikke forstått lovgivningen. Hvis det er den minste tvil, skal den komme barnet til gode. Lokale helseinstanser har ingen spisskompetanse i adopsjonssaker. Den ligger hos SUAK. Hvis ekspertene skal overkjøres, kan jo SUAK like godt legges ned, sa han.

(NTB)

MÅTTE SVARE FOR SEG: Barne og familieminister Karita Bekkemellem Orheim forklarte seg i dag for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget om den såkalte «adopsjonssaken». Hun sto fast på sin beslutning, til tross for skepsis fra Frp-leder Carl I. Hagen.